3 gyermekből 1 túlsúlyos vagy elhízott – erre a sürgető problémára keres megoldásokat a 24 európai ország – köztük Magyarország – részvételével zajló hároméves Best-ReMaP projekt (Joint Action on Implementation of Validated Best Practices in Nutrition – Együttes fellépés a bevált jó gyakorlatok megvalósításáért a táplálkozás területén), melynek tevékenységéről és eredményeiről részletes ismertető jelent meg a Parliament Magazine legújabb számában.
A nemzetközi projektben részt vevő 36 partnerszervezet célja a jobb minőségű élelmiszerekhez és élelmezéshez való hozzáférés biztosítása
- az élelmiszerek összetételének monitorozásával,
- az egészséget kevésbé támogató élelmiszerek reklámozásának korlátozásával
- és az élelmiszer-közbeszerzésbe bevezetett minőségi és fenntarthatósági követelmények kidolgozásával.
A Parliament Magazine cikkében bővebben olvashatsz
- a projekt EU-szinten harmonizált élelmiszermonitorozó eszközéről,
- az élelmiszerreklámok hatásáról és a gyermekek védelmét szolgáló lehetséges uniós szintű szabályozásokról,
- az élelmiszer-közbeszerzésben a jelenleginél jobban érvényesülő átláthatóság és fenntarthatóság egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről
- és arról, hogyan szorgalmazza a projekt egy olyan átfogó indikátorrendszer (Food System Sustainability Scoreboard) kidolgozását, mellyel mérhetővé válik az EU előrehaladása a fenntartható élelmiszer-rendszerek felé, és hogy miként mozdítja elő a szakpolitikai változást, egy egészségesebb Európa reményében.
A cikk itt elérhető el.
A 2020. októberében indult Best-ReMaP projektben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is részt vesz, az 5-ös munkacsomag (Európai Uniós szinten harmonizált reformuláció és feldolgozott élelmiszerek monitorozása) és a 7-es munkacsomag (Élelmiszerek közintézményi közbeszerzése – szlovén jó gyakorlat adaptálásának tesztelése) munkájában.