Tippek a vízbevitel növeléséhez, 2. rész

Az OGYÉI dietetikusai – többek között – az alábbi praktikus tanácsokkal és motiváló üzenetekkel támogatták a 2020. októberében zajló Aqua Challenge résztvevőit. További praktikák cikkünk 1. részében, itt.

Kövesd te is ezeket a tanácsokat, ha szeretnél több vizet és kevesebb üdítőt inni és ezzel egy nagy lépést tenni az egészségesebb életmód felé!

A környezet befolyásolja a folyadékigényt

A túl meleg vagy éppen túl hideg környezetben dolgozóknak még jobban oda kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra.

Azoknak, akik a munkahelyükön folyamatosan 28˚C vagy afeletti hőmérsékletnek vannak kitéve (pl.: pékek, szakácsok, mosodai dolgozók, stb.) többet kell inniuk az átlagosnál, mert az izzadás miatt hamarabb kiszáradhatnak.

Azok pedig, akik 20˚C alatti hőmérsékletű környezetben dolgoznak (pl. hűtőházban) ritkábban éreznek szomjúságot, ezért figyelniük kell arra, hogy rendszeresen fogyasszanak vizet, akkor is, ha nem érzik ennek szükségét.

Használj emlékeztető appot!

Ha gyakran elfelejtesz vizet inni a nap során, állíts be telefonos emlékeztetőt vagy használj erre kifejlesztett okostelefon-alkalmazást.A legtöbb appot egészen személyre is szabhatod.

Dobd fel a vizet!

Ha kezd unalmassá válni a sima víz, feldobhatod citrommal, naranccsal, mentalevéllel, kígyóuborka-szeletekkel, friss gyömbérrel, de akár fagyasztott bocsós gyümölcsökkel is.

További tippek Miháldy Kingától, az OGYÉI dietetikusától, ebben a vidóban.

Spórolj pénzt vízivással!

Ha napi 2xfél liter üdítő vásárlása helyett csapvizet iszol, 1 hónap alatt közel 17 000 Ft-ot* spórolhatsz meg!

*280 Ft/fél literrel számolva

A víz kalóriamentes

1 l cukros üdítő átlagosan 440 kalóriát tartalmaz. Ezt ennyi plusz mozgással lehet elégetni:

  • 60 perc aerobik
  • 50 perc biciklizés (közepes tempójú)
  • 50 perc foci
  • 50 perc futás (közepes intenzitású)
  • 100 perc séta
  • 60 perc tenisz
  • 60 perc úszás

Rendszeres mozgásra persze akkor is szükség van, ha általában csak vizet iszol. De a víztől biztos nem fogsz hízni, hiszen kalóriamentes.

Folyadékbevitel idős korban

Ahogy öregszünk, úgy csökken testünk víztartalma és fokozódik a kiszáradás veszélye. Idősebb korban – többek között a kevesebb fizikai aktivitás következtében – ritkábban alakul ki szomjúságérzet, ezért még fontosabb a rendszeres és egyenletes folyadékpótlás!

Figyeljünk a környezetünkben lévő idősekre! Kínáljuk őket gyakran vízzel, és ne hagyjuk őket kiszáradni!

További cikkek a témában itt.

Egyél vizet!

Tudtad, hogy az almának 90%-a, míg az uborkának 96%-a víz?Egyél minden nap legalább 4 adag zöldséget és gyümölcsöt! Ez is hozzájárul a megfelelő hidratáltsághoz.

A bőrön át is vizet veszítünk

Átlagosan napi fél liter vizet párologtatunk el a bőrünkön keresztül (nyáron, nagy melegben, főként sportolás során akár 3 litert is).

Igyál rendszeresen vizet a nap folyamán, és fogyassz változatosan magasabb víztartalmú ételeket (zöldségek, gyümölcsök, levesek stb.) is, mert ezek is hozzájárulnak a folyadékpótláshoz.

A víz nem hizlal

Ellentétben más italokkal (amiket előszeretettel iszunk rendszeresen, nagyobb mennyiségben is), a víz sem természetesen formában előforduló, sem hozzáadott cukrot nem tartalmaz, nem hizlal és nem károsítja a fogakat.Ezért mondjuk, hogy ez a legjobb szomjoltó.