Mi az a laktózintolerancia?

Kategória: Diéta, Egyéb, Táplálkozás | 0

Részlet a Diétás étkezés – az OGYÉI szakmai kiadványa szülőknek, közétkeztetőknek kiadvány Laktózintolerancia c. fejezetéből. A kiadvány teljes terjedelmében itt olvasható.

„Az útmutató célja, hogy eligazítsa a szülőket, pedagógusokat, gyermekélelmezésben dolgozó szakembereket a leggyakoribb diétákat illetően, támogassa az egységes szemlélet kialakítását a témában érintettek között, szem előtt tartva, hogy a diétás étkezést orvosilag igazolt egészségügyi probléma esetén, dietetikus szakember segítségével folytassák.”

A táplálkozásunkban fontos szerepet tölt be a tej és töltenek be a tejtermékek. A laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) a leggyakoribb emésztési zavar, amely az európai népesség 10-30%-át érinti.

Különböző formái lehetnek:

  1. Veleszületett laktázenzim-elégtelenség: nagyon ritka, genetikai rendellenesség, amely az enzim teljes hiányával járó, már az élet kezdetén súlyos tüneteket okozó állapot.
  2. Elsődleges laktózintolerancia: gyerekeknél vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, az élettani laktázaktivitás-csökkenés ütemétől és mértékétől függő, jellegzetesen földrajzi és etnikai megoszlást mutató állapot.
  3. Másodlagos laktózintolerancia: a bélrendszer megbetegedéseiből kiinduló állapot. A bélnyálkahártyát érintő kórfolyamatok, mint a kórokozók okozta fertőzések, a gyulladásos bélbetegségek, immunhiányos állapotok, bakteriális túlnövekedés stb., az (elhelyezkedése miatt igen érzékeny) laktázenzim direkt károsodása miatt vezetnek átmeneti ideig tartó laktózintoleranciához. A cöliákia, különösen a még kezeletlen időszakban, igen gyakran jár együtt laktózintoleranciával. Ez az állapot jól kezelhető a kiváltó okok, a gyulladás megszűnésével; a panaszok sok esetben a bélflóra helyreállításával enyhülhetnek vagy megszűnhetnek.

Gyermekkorban viszonylag ritkán alakul ki, azonban az életkor előrehaladtával, antibiotikum-kúra után, emésztőrendszeri fertőzéseket követően gyakrabban fordul elő. Megoldás a laktózszegény étrend, azaz a laktóz elhagyása az étrendből a szükséges mértékig (a küszöbérték kb. 6−12 g tejcukor, de egyéni különbségek vannak), és bizonyos esetekben a laktóz emésztését segítő (laktázenzimtartalmú) készítmények alkalmazása.

Mi okozza a tüneteket?

A tejcukor (laktóz) bontása a vékonybélben termelődő laktázenzim (béta-galaktozidáz) hatására történik. Laktózintolerancia esetén a laktázenzim teljes mértékben hiányzik, nem megfelelő mennyiségben van jelen vagy csökkent az aktivitása. A tejcukor így emésztetlenül vagy csak részben emésztve halad tovább a vastagbélbe, ahol az ott élő mikroorganizmusok tápanyagként használják fel és a fermentáció során puffadást, görcsös hasi fájdalmat okozó gázok (metán, hidrogén, szén-dioxid) és hasmenést okozó, rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek.

Kapcsolódó cikkek:
A laktózérzékenyek diétájának főbb szempontjai
Étkezési tanácsok laktózérzékeny gyerekek szüleinek