Fontos iránymutatás a metabolikus szindróma étrendi kezeléséről

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent a Belügyminisztérium egészségügyi szakmai irányelve a metabolikus szindróma dietoterápiájáról, melynek a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, illetve az OGYÉI több munkatársa is társszerzője (Zentai Andrea, Feigl Edit, Dr. Sepler Zsuzsanna, Dr. Greiner Erika), illetve közreműködője (Guba Georgina, Zámbó Leonóra) volt.

Az irányelv a kardiometabolikus szempontból egészséges étrend jelenleg érvényes ajánlásait tartalmazza és az Egészségügyi Közlöny LXXIII. évfolyamának., 15. számában olvasható: http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/6/PDF/2023/15.pdf

Felhasznált grafika: freepik.com

Mi az a metabolikus szindróma?

A metabolikus szindróma egy összetett anyagcserezavar, melyben jellemzően egyszerre van jelen – többek között – az emelkedett vérnyomás vagy vérnyomás-csökkentő gyógyszeres kezelés, az – emelkedett derékkörfogat, csökkent HDL-koleszterin-, emelkedett éhomi trigiceridszint és emelkedett éhomi vércukorszint.

Ez az állapot feltétlenül kezelendő, mert jelentősen növeli a szív- és érrendszeri események (pl. stroke, infarktus stb.) és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát!

A metabolikus szindróma kezelésében kiemelt szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, amely a fizikai aktivitás növelésével, a stressz csökkentésével, a dohányzás mellőzésével és esetlegesen gyógyszeres kezeléssel egészül ki.

Az érintetteknek hiteles táplálkozási tanácsokat a táplálkozástudomány és a dietetika területén szerzett felsőfokú végzettséggel rendelkező személy, azaz dietetikus adhat. A dietetikus a gyógyító folyamat szerves részként, az anyagcsere-folyamatok hatékonyságát, optimalizálását befolyásoló étrendet állíthat össze és taníthat be a páciensnek. A most kialakított szakmai irányelv ehhez nyújt segítséget, az ellátóknak és a pácienseknek egyaránt.

Érdekel, hogy mi történik a dietetikusnál? Itt megtudhatod, hogyan dolgozik!