Húsmentes napok a közétkeztetésben témában tartott találkozót az NNGYK munkacsoportja

2023. szeptember 21-én, 150 érdeklődő részvételével lezajlott a közétkeztetési munkacsoport 16., Fenntarthatóság – Heti egy húsmentes nap a közétkeztetésben című online találkozója, melyet ezúttal is Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztálya és a munkacsoportot koordináló bizottság szervezett.

A rendezvényen a moderátori szerepet betöltő Zentai Andrea, az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket.

Vígné Sági Katalin az étlaptervezés szempontjából mutatta be a húsmentes napok megvalósításának gyakorlatát a közétkeztetésben. Az étlaptervezés általános szempontjain túl szükségesnek tartja figyelembe venni többek között az újabb kutatások eredményeit, a különböző trendeket és a környezetvédelmi szempontokat. Tapasztalatai szerint a hús helyettesítése tejjel- tejtermékkel, sajttal, túróval, hüvelyesekkel megoldható és a fogyasztók által elfogadott.

A Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) társelnöke Dr. Farkas István Tamás bemutatta a szövetség tevékenységét és annak Heti egy húsmentes nap a közösségi étkeztetésben elnevezésű kampányát, amellyel egy fenntarthatóbb és kíméletesebb állattenyésztési rendszer kialakítását szeretnék előmozdítani. A program keretében több, mint 300 iskolával működnek együtt, számos kiadványt, háttéranyagot, és oktatócsomagot biztosítanak az érdeklődőknek, szülőknek, tanároknak és a diákoknak egyaránt, mely az érdeklődők számára a szövetség weboldalán elérhető.

Kapitányné Sándor Szilvia, az MTVSZ programvezetője a kampány keretében az év elején lezajlott Séf the World! című, húsmentes étkezést népszerűsítő diákvetélkedőt ismertette. Környezetvédő szervezetként számos pozitív tapasztalattal rendelkeznek a vetélkedőkkel kapcsolatban, melyeken a gyerekek szívesen vesznek részt, és az információk, ismeretek átadása sokkal hatékonyabban történik. 150 iskolából 350 csapat jelentkezett a vetélkedőre, melynek több, mint 10 000 aktív résztvevője volt, a versenyzők által készített plakátoknak és programoknak köszönhetően azonban szélesebb réteg is értesült a kezdeményezésről. A vetélkedő a METRO Gasztroakadémián megrendezett főzőversennyel zárult.

Az ülés utolsó előadójaként Dávid-Dobos Zsófia, a Hungast Csoport vezető dietetikusa számolt be a húsmentes nap bevezetése kapcsán szerzett tapasztalatairól. A fogyasztói elégedettség fenntartása céljából javasolta a változtatások apró lépésekkel történő bevezetését, és kiemelte a fogyasztók edukációjának fontosságát. A program megvalósítása konkrét húsmentes nap meghatározásával jobban tervezhető és a fogyasztók számára is jobban követhető. Tapasztalatai alapján a gyerekek elfogadják a húsmentes napokat, a pedagógusok, külsős vendégek viszont kevésbé. A program bevezetésével a gazdálkodásban jelentős csökkenést nem tapasztaltak.

Az ülést rövid kerekasztal-beszélgetés zárta, melyen a résztvevőknek lehetőségük adódott a kérdéseik feltevésére.

Ne maradj le a következőről!
Az NNGYK továbbra is várja az érdeklődők jelentkezését a közétkeztetési munkacsoport üléseire. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy garantáltan időben értesülj a soron következő, 17. találkozó programjáról!