Az iskolai menzák múltját, jelenét és jövőjét bemutató kiállítás nyílt az NNGYK közreműködésével

2023. szeptember 14-én nyílt a Menzán innen – menzán túl. Titkok, tények és távlatok az iskolai közétkeztetésben című kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Az interaktív elemekben, kreatív installációkban is bővelkedő tárlat minden korosztály számára tartogat meglepetéseket.

Stílusosan lekváros és lilahagymás zsíros kenyér, na meg persze „menzás tea” várta a kiállításmegnyitó látogatóit, akik dr. Török Róbert, múzeumigazgató köszöntője után dr. Balogh Balázstól, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatójától és dr. Bereczki Ibolyától, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettesétől megtudhatták, hogy – rendhagyó témáján túl – mi a kiállítás igazi különlegessége.

A tárlat egy, a MTA BTK Néprajztudományi Intézete és az OGYÉI (jogutódja a Nemzeti Népegészségügyi Központ, NNGYK) közös kutatásán alapul, amely társadalomtudományi, néprajzi és táplálkozástudományi szempontok együttes bevonásával vizsgálja napjaink gyermek-közétkeztetését. A kutatás a közétkeztetés azon elemeire koncentrál, melyek eddig kevésbé voltak hangsúlyosak, kutatás tárgyát vagy hatósági vizsgálat részét nem képezték, ugyanakkor szerepük van az egészségtudatos táplálkozásra való nevelésben és a fenntarthatóbb közétkeztetés kialakításában is.

Vizsgálja, hogy napjaink menzareformjai hogyan egyeztethetők össze a helyi táplálkozáskultúrával és a közösségi hagyományokkal, hogyan építhetők be a közétkeztetésbe a hagyományos ízlésvilágba illeszkedő, helyi, ugyanakkor az egészséges, változatos táplálkozás és a szezonalitás követelményének is megfelelő ételek, alapanyagok.

A közétkeztetés jelene mellett a kutatásnak célja az előzmények feltárása is, eddig ugyanis nem készült átfogó tanulmány a közétkeztetés több mint 100 éves múltjáról.

A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága NKFIH 128925-K-18 kutatásról további információ itt érhető el.

A kiállítást dr. Felkai Beáta, helyettes államtitkár nyitotta meg. A megnyitón a jó hangulatot a témaválasztás eleve garantálta, hiszen az iskolai menzáról mindenkinek van története, amit örömmel osztott meg másokkal. Az emlékezést a tárlat megálmodói interaktív, játékos elemekkel, digitális eszközökkel is segítik, de gyermekrajzok kiállításával a jövő menzájának elképzelésére is csábítanak.

A kiállítás 2024. április 21-ig tekinthető meg Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (1036 Bp., Korona tér 1.).