2021: a zöldségek és gyümölcsök nemzetközi éve

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlése a 2021-es évet a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évének (International Year of Fruits and Vegetables, IYFV) hirdette ki. Egyrészt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a változatos, egészséges étrend és kiegyensúlyozott életmód részeként nagyobb mennyiségben fogyasztott többféle gyümölcs és zöldség táplálkozási és egészségügyi előnyeire. Másrészt, hogy ráirányítsa a szakpolitika figyelmét a zöldség- és gyümölcsveszteség és -pazarlás csökkentésére.

Az ENSZ más érintett szervezeteivel és szerveivel együttműködve, az év megünneplésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) tölt be vezető szerepet. 2020 végén közzétett kiadványában a FAO a gyümölcs- és zöldségfogyasztás előnyeit vázolja fel, valamint az élelmiszer-ellátó rendszer szempontjából vizsgálja meg a gyümölcs- és zöldségágazatot: a fenntartható termeléstől és kereskedelemtől kezdve a veszteség- és hulladékkezelésig. A dokumentum, amellett, hogy áttekintést nyújt az ágazatról, keretrendszert és kiindulópontot kínál az érintett felek közötti párbeszéd kialakításához.

Forrás: http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021/en/

A dokumentum innen tölthető le:
http://www.fao.org/documents/card/en/c/cb2395en

A FAO kulcsüzenetei

  • A zöldségek és gyümölcsök számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Jótékony hatással lehetnek az immunrendszerre, melynek megfelelő működése elengedhetetlen a kóros tápláltsági állapot különböző formáinak (pl. alultápláltság, túlsúly és elhízás) leküzdésében, valamint a nem fertőző krónikus megbetegedések megelőzésében.
  • A változatos és egészséges étrend részeként, zöldségeket és gyümölcsöket megfelelő mennyiségben szükséges fogyasztani naponta.
  • Romlandóságuk miatt a zöldségek és gyümölcsök különös figyelmet igényelnek minőségük és biztonságos fogyaszthatóságuk fenntartásának szempontjából. A termeléstől egészen a fogyasztásig megfelelően kell őket kezelni. Mindez hozzájárulhat az élelmiszerveszteség és pazarlás csökkentéséhez.
  • Az innováció, a technológiák és az infrastruktúra továbbfejlesztése létfontosságú a gyümölcs- és zöldségellátási láncok hatékonyságának és termelékenységének növeléséhez, a veszteség és a pazarlás csökkentésének érdekében.
  • A fenntartható értékláncok elősegíthetik a termelés növelését, javíthatják a gyümölcsök és zöldségek elérhetőségét, biztonságát, megfizethetőségét és egyenlő hozzáférését a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság elősegítése érdekében.
  • A gyümölcsök és zöldségek termesztése hozzájárulhat a családi gazdaságok és közösségek jobb életminőségéhez. Többek közt jövedelmet termel, megélhetést teremt, javítja az élelmezésbiztonságot és a táplálkozást.

Főbb tények egészségügyi szempontból

  • A zöldségek és gyümölcsök kitűnő forrásai az élelmi rostoknak, különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak (pl. folsav, A-vitamin, C-vitamin, kálium), valamint az emberi szervezet számára előnyös ún. fitokemikáliáknak vagy más néven fitonutrienseknek (pl. karotinoidok, flavonoidok, antocianidinek).
  • Az egészséges étrend részeként fogyasztott zöldségek és gyümölcsök elősegíthetik a nem fertőző krónikus betegségek rizikótényezőinek csökkentését, mint amilyen például a túlsúly, az elhízás, a krónikus gyulladás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.
  • A legalább 400 gramm/nap (vagy 5 adag/nap) zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend az egészségre nézve előnyösnek számít.