Az élelmezésvezőknek is segítséget nyújthat az OGYÉI kézikönyve

Megkönnyíti a népegészségügyi felügyelők munkáját az a minősítő rendszer, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának munkatársai dolgoztak ki, a közétkeztetési rendeletnek való megfelelés vizsgálatára. A kapcsolódó felhasználói kézikönyv ráadásul az élelmezésvezetők számára is segítséget nyújt a rendeletben foglaltak betartásához.

2015-ben lépett életbe „közétkeztetési rendelet” (37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról), melynek betartásával a közétkeztetők minőségben és mennyiségben is megfelelő étkezést tudnak biztosítani a gyermekek számára.

A közétkeztetés minőségének további javítása érdekében újab rendelet is napvilágot látott (A közétkeztetés tárgyú közbeszerzések tekintetében alkalmazandó eljárások sajátos szabályairól szóló 676/2020. (XII. 28.) Kormányrendelet), amely többek között előírja azt is, hogy

az ajánlatkérőnek minden esetben vizsgálnia kell a közétkeztetési rendeletnek való megfelelést.

A vizsgálatot végző hivatalok munkáját az OGYÉI egy táplálkozás-egészségügyi minősítő rendszer kidolgozásával támogatta, melynek egységes értelmezése érdekében egy – a közétkeztetési munkacsoport koordináló bizottsága által is véleményezett – felhasználói kézikönyvet is közreadott.

A kézikönyv letölthető az OGYÉI weboldaláról. További információk a minősítő rendszerről itt.