Húsmentes ételek az idei Közétkeztetési Szakácsversenyen

9. alkalommal ünnepelhettük a közétkeztetésben és közétkeztetésért dolgozókat a Közétkeztetési Szakácsverseny nagyszabású, háromnapos döntőjén. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) munkatársai részt vettek a zsűrizésben, a programot kísérő kerekasztal-beszélgetésben és különdíjat is adományoztak.

2024. március 5-7. között, a SIRHA élelmiszeripari kiállításon rendezte meg a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetséggel (MNGSZ) közösen hagyományos Közétkeztetési Szakácsversenyének döntőjét, melyben 12 csapat mérettette meg magát. Az idei versenyen kizárólag húsmentes ételek készültek.

Kép: KÖZSZÖV

A modern táplálkozási irányelvek – környezetvédelmi és egészségügyi előnyöket egyaránt figyelembe véve – már hangsúlyozzák a növényi eredetű ételek, élelmiszerek előnyben részesítését. Szükséges, hogy a közétkeztetés – ami Magyarországon 1,5 millió embert (köztük gyermekeket, kórházi ápoltakat, szociális ellátásban részesülőket) érint – is igazodjon ezekhez az elvárásokhoz.

A szakácsverseny döntőjébe jutott négy fős csapatok a meghatározott 850 Ft/adagos nyersanyagköltségből és a kötelezően felhasználandó alapanyagokból (mélyalmos tyúktojás, félzsíros rögös túró, tisztítatlan cékla, friss jonatán alma) Pazar, háromfogásos, húsmentes felnőtt menüket készítettek.

 „A csapatok kreativitása, felkészültsége és a közétkeztetés minőségének javítására irányuló munkájuk példaértékű.”

– fogalmazott Miháldy Kinga, a NNGYK dietetikusa, aki a kóstoló zsűri tagja volt.

Az NNGYK különdíjat is adományozott: a Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos és Zentai Andrea, főosztályvezető aláírásával ellátott oklevelet Dr. Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos adta át a Tolna vármegyei Balassa János Kórház Balassa Team csapatának.

(Kép: KÖZSZÖV, Facebook)

Képek: KÖZSZÖV, NNGYK

Dr. Szabó Enikő beszédében kiemelte, hogy

napi 5 adag zöldség, gyümölcs fogyasztásával évente 2,7 millió halálesetet lehetne megelőzni az európai régióban.

Ezért is van nagy jelentősége annak, hogy a közétkeztetés keretében is minél nagyobb arányban legyenek biztosítva az értékes, növényi alapú ételek és támogatandó minden, ezt népszerűsítő kezdeményezés.

Dr. Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos (Kép: KÖZSZÖV)

A tudásmegosztást és szakmai párbeszédet is célul kitűző Közétkeztetési Szakácsversenyt nem csupán a – MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a NNGYK (OGYÉI) közös kutatásán alapuló – Menzán innen – menzán túl. Titkok, tények és távlatok az iskolai közétkeztetésben című időszaki múzeumi tárlat tablói, hanem kerekasztal-beszélgetések is színesítették.

Zentai Andrea, a NNGYK Táplálkozástudományi Főosztályának vezetője a Menza volt, van, és milyen lesz? című beszélgetés résztvevőjeként bemutatta, munkatársaival korábban milyen súlyos problémákkal szembesültek az iskolai és óvodai közétkeztetés felmérése során, és milyen szerteágazó tevékenységet folytatott a NNGYK az elmúlt közel 10 évben  a szakmai együttműködések keretében ezek megoldása, a közétkeztetés minőségének javítása és a közétkeztetés népszerűsítése terén. Minden résztvevő egyetértett vele abban, hogy

a közétkeztetés érték, melynek fejlesztése továbbra is közös feladat.

Kerekasztal-beszélgetés, Zentai Andrea

A döntőről további információt itt találsz: https://kozszov.hu/wp-content/uploads/2024/02/Hirlevel_kulonkiadas_02_22.pdf