Közétkeztetés a járvány idején – sor került a közétkeztetési munkacsoport első ülésére

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) koordinálásával 2021. május 13-án sikeresen lezajlott a közétkeztetési munkacsoport első, online „bevezető” ülése. A 10 alkalomból álló programsorozat a közétkeztetésben dolgozókat szólítja meg, és tematikus havi rendezvényeivel lehetőséget nyújt mindenki számára az érdeklődésének megfelelő témához való kapcsolódásra.

A munkacsoport kialakítása már régóta az OGYÉI tervei között szerepelt, mivel a közétkeztetés és azt ezt szabályozó 37/2014. (IV. 30.) EMMI-rendelet kapcsán az intézethez érkező számos megkeresés olyan témákat vet fel, amelyekben esetenként több szervezet is érintett.

Ezt figyelembe véve a munkacsoportba a szakmai szervezetek olyan koordináló bizottsági tagokat delegáltak, akik azonnali választ tudnak adni az adott területen dolgozók számára. Az OGYÉI együttműködő partnerei: Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) valamint a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).

A munkacsoport megalakulását a kezdetektől nagy érdeklődés övezte. Nagy örömünkre szolgál, hogy a teljes, 10 alkalmas sorozatra több mint 700-an, az első alkalomra pedig 214-en regisztráltak. Külön kiemelendő, hogy a résztvevők között nemcsak a közvetlenül a közétkeztetésben dolgozókat (élelmezésvezetőket, dietetikusokat, szakácsokokat stb.), hanem további szakembereket is köszönthetünk (pl. az önkormányzatok részéről).

A programunk elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítsunk a közétkeztetés területén dolgozók számára, hogy a szakterületükön (bölcsődei-, óvodai-iskolai-, gyermekkórházi-, kórházi-, szociális intézményi étkeztetés) felmerülő esetleges problémákat és kérdéseket interaktívan tudják megvitatni a hatóságokkal, a szakmai szervezetekkel, valamint a többi résztvevővel. Ez elősegíti a rendelet egységes értelmezését, a benne foglaltak betartását, valamint – nem utolsósorban – az egymás jó gyakorlataiból való tanulást és fejlődést.

Az egyes alkalmak témáit szakembereink az aktuális kihívásokat, trendeket beérkező kérdéseket figyelembe véve határozták meg. Ennek megfelelően a május 13-i bevezető ülésen például a hatóságok szemszögéből volt lehetőség megismerni „a pandémia, mint rendkívüli helyzet kihívásait a közétkeztetésre gyakorolt hatásait.”

Az online rendezvényt az OGYÉI részéről, Dr. Szentiványi Mátyás, főigazgató és Feigl Edit, főigazgató-helyettes, az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóság vezetője nyitotta meg. Köszöntötték a résztvevőket és örömüket fejezték ki a kezdeményezés megvalósulásáért, valamint azért a szakmai összefogásért, amely a programsorozattal megvalósul, illetve még jobban erősödik.

Ezt követően Zentai Andrea, főosztályvezető bemutatta a munkacsoportot koordináló bizottsági tagokat, majd felkérte az ÉLOSZ, KÖZSZÖV, MDOSZ, NÉBIH, NNK, VIMOSZ képviselőit hogy nyújtsanak betekintést szervezetük munkájába. Ezután ismertette az OGYÉI korábbi és jelenlegi szerepét a közétkeztetés területén, majd vázolta a munkacsoport működését és a tervezett feladatokat is.

Tóth Dávid, osztályvezető (Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztály, NÉBIH) az élelmiszer-biztonsági hatóság szemszögéből tartott előadást, hasznos, gyakorlati információkkal látva el a közétkeztetőket, a veszélyhelyzet idején jelentkező kihívások kezelésére vonatkozóan.

Schmidt Richárd, vezető hivatali főtanácsos (NNK) előadása pedig a pandémia táplálkozás-egészségügyi kérdéseit boncolgatta, szintén a hatóság szemszögéből, a laikusok számára is hasznosítható módon.

Az ülést záró kerekasztal-beszélgetés lehetőséget adott az aktuális program során felmerült kérdések megvitatására is.

Az OGYÉI munkatársai ezúton is köszönik a részvételt és az észrevételeket!

A munkacsoport működéséről és programjainkról IDE kattintva lehet tájékozódni.