Megnövekedett a diétás étrendre szoruló gyerekek száma

Tíz iskolából hétben volt legalább egy olyan gyermek, aki orvos által igazolt betegség miatt diétás étrendre szorult – derül ki a legfrissebb, 2017-es országos iskolai menzakörképből.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői által végzett elemzés szerint az országon belül a diétás étkezés iránti igényben jelentős különbség van. Míg Dél-Dunántúlon az iskolák valamivel több, mint a felében, Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon az iskolák több mint 80%-ában volt speciális étrendre szoruló gyermek.

Míg a korábbi menzafelmérés idején, 2013-ban az általános iskolák 46%-a jelzett diétás étkeztetési igényt, 2017-ben csaknem háromnegyedük. Az alábbi ábra (8.ábra) jól szemlélteti, hogy voltak olyan régiók (Közép-Dunántúl és Észak-Alföld), ahol megduplázódott azon iskolák aránya, ahová diétás étkeztetési igényű gyermek járt.

Három éve kötelező biztosítani a diétás étkeztetést

A trendszerű növekedés hátterében még nem tudni, hogy valójában mi áll. Ugyanis ez a változás akkor tekinthető kedvezőnek, ha azért nőtt ilyen jelentős mértékben az arány, mert a szülők tudatosan, a közétkeztetést szabályzó rendeletre hivatkozva kérték és jelezték az iskolák felé ezt az igényüket. Viszont kedvezőtlen akkor, ha a diétát igénylő betegségek előfordulásának gyakorisága növekedett meg ilyen mértékben. A kérdés eldöntése további vizsgálatot igényel.

Az általános iskolák többségében (87%) 2017-ben megoldott volt a diétát igénylő gyerekek iskolai étkeztetése. Kedvező, hogy 2013-hoz képest átlagosan 6%- kal több iskolában, de volt olyan régió is (Észak-Magyarország), ahol 21%-kal több intézményben tudták a diétás igényű gyerekek étkezését biztosítani (9. ábra). Ugyanakkor az intézmények 13%-ban továbbra sem megoldott a diétás étkeztetés biztosítása.

Segítség szülőknek, pedagógusoknak

A probléma jelentőégét érzékelve az OGYÉI a szülők és pedagógusok számára is készített egy, a diétás étkeztetéssel kapcsolatos útmutatót, amely hasznos tanácsokkal szolgál az érdeklődők számára.