Nehéz dolga volt a zsűrinek az idei Közétkeztetési Szakácsversenyen

2022. március 23-án, a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében rendezte meg a KÖZSZÖV a Közétkeztetők Szakácsversenyének (KÖSZ) döntőjét. A döntőbe jutott 12 csapatból, rendkívül szoros verseny mellett végül a Hungast, Pécs került ki győztesen.

Kép forrása: KÖZSZÖV

A közétkeztetésben részt vevők munkáját hazánkban nem csupán olyan szakmai programok támogatják, mint az OGYÉI havonta megszervezett közétkeztetési munkacsoportjai.

„A kétévente megrendezésre kerülő, nagyszabású KÖSZ igazi ünnep, amely lehetőséget biztosít a közétkeztetésben dolgozó kiváló szakácsok elismerésére, olyan kreatív energiák felszabadítására, melyek hosszú távon a közétkeztetés minőségi megújulásának irányába hatnak.”

– mondta Miháldy Kinga, az OGYÉI dietetikusa, aki idén is zsűritag volt a versenyen.

A megmérettetés célja a közétkeztetés fejlesztése és népszerűsítése, helyi alapanyagok felhasználásával és a hagyományos ízek megőrzésével. Idén a „farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” mottóval zajlott a megmérettetés. Kötelező elemként a menüben meg kellett jelennie a fánknak, az alapanyagok között a sütőtöknek és az akácméznek. A verseny különlegessége, hogy a csapatok által felhasznált nyersanyagok nettó beszerzési ára nem haladhat meg egy bizonyos összeget. Ez idén nettó 650 Ft/főt jelentett.

Az első helyen végzett pécsi Hungast-csapat pazar háromfogásos menüsora:

  • előétel: kacsahússal töltött tavaszi tekercs, puy lencseragu, zellerpüré, petrezselyemolaj, zöldborsócsíra
  • főétel: brézelt marhanyak, birsalmás lilakáposzta, birspüré, gránátalma zselé, mustáros burgonyapüré
  • desszert: minifánk sütőtök-fehércsokoládé panna cotta, sütőtök textúrák, sajttorta.

Képek forrása: KÖZSZÖV

A győztes menüt, mint minden évben, ezúttal is étlapra tűzi a szolgáltató.

A második helyen a budapesti Melódin Team szakácsai végeztek, a dobogó harmadik fokára pedig a Hungast Budapest csapata állhatott.

A verseny során megszületett kreatív fogások egyes elemei, az alkalmazott új konyhatechnológiai megoldások a közétkeztetés mindennapjaiba beépülve javíthatják annak minőségét és népszerűbbé tehetik azt.