Nem marad el az idei HAPPY-hét

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

A HAPPY-hetet az érvényben lévő digitális oktatás mellett és ahhoz igazítva tartja meg az OGYÉI. Erről már tájékoztattuk a regisztrált intézményeket és weboldalunkon is hírt adtunk róla.

A regisztrációs határidőt meghosszabbítjuk: 2021. március 22., 8:00-ig van lehetőségük regisztrálni az óvodáknak és iskoláknak:

Döntésünket alapvetően meghatározta, hogy változatlanul bízunk a pedagógusokban, akik a program elmúlt 10 évében számtalanszor bizonyították kreativitásukat, és akik egy szokatlanul nehéz helyzetben is helyt állnak egy teljes éve.

Jó Pásztor Református Óvoda, Hajdúböszörmény, 2019

Az általunk megkérdezett pedagógusok is megerősítették továbbá, hogy a digitális tanrendben (illetve az óvodások szülőkön keresztüli elérésével) is meg tudnak valósítani olyan projekteket a fiatalokkal, melyek fókuszában az egészséges folyadékpótlás áll.

Az OGYÉI által felkínált programötletek nagy része is átalakítható a megváltozott körülményeknek megfelelően és új ötletekkel is bővítjük a repertoárt, de hangsúlyozzuk, hogy a pedagógusok a saját ötleteiket is megvalósíthatják.

Az elsődleges cél, hogy a gyerekek pozitív élményeket társítsanak az ivóvízhez és szórakoztató, játékos feladatokon, interaktív oktatáson keresztül megértsék, hogy miért ez a legjobb szomjoltó.

Néhány ötlet arra, hogyan alakíthatók át az OGYÉI által eddig ajánlott programelemek:

  • A HAPPY-hét hivatalos ppt-prezentációnak bemutatására a digitális oktatás keretében is lehetőség van.
  • „Vízidő” (az iskolai csengőt kiváltó szignál, ami vízivásra figyelmeztet) helyett indíthatják az online órákat közös vízivással, virtuális koccintással.
  • „Vízbárt” ki-ki maga alakíthat ki az otthonában és ajánlhatja a különböző ízű frissítőket a családtagjainak.
  • A HAPPY-hét hivatalos plakátjai, melyek letölthetők a merokanál.hu weboldalról, e-mailben kiküldhetők a gyerekeknek, szülőknek.
  • Személyre szabott poharat, kulacsot készíthetnek otthon is a gyerekek.
  • A „vízpróbának” keresztelt sportverseny helyett előírhatnak a gyerekeknek 10 egyensúly és/vagy erősítő gyakorlatot, melyet vizesflakon segítségével végezhetnek.
  • A „vízizsaruk” feladata az iskolatársak egészségének őrzése helyett ezúttal lehet a családról való gondoskodás: a gyerekek figyelmeztethetik a nagyszülőket, szülőket, testvéreket a rendszeres vízivásra és/vagy a cukrosüdítő-fogyasztás csökkentésére.
  • Plakátot digitálisan is szerkeszthetnek a diákok, online programok (pl.: https://www.canva.com/hu_hu/) segítségével.
Mata Gergő, Fulókércs, 2019

Arra bátorítunk mindenkit, hogy ne arra koncentráljon, hogy mi az, ami az idei HAPPY-hét során nem lesz megvalósítható, hanem tekintsen az új helyzetre a megújulás lehetőségeként!

Azzal, hogy az óvodások és iskolások idejük nagy részét most otthon töltik, lehetőség nyílik arra, hogy a HAPPY-hét üzenetei a család többi tagjához is eljussanak. Különösen nagy jelentősége lehet ennek a járvány jelenlegi szakaszában, hiszen az immunrendszer normál működésének fenntartásához az egészséges, változatos táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel is hozzájárul.

Úgy gondoljuk továbbá, hogy azzal, hogy a HAPPY üzenetei most a szülőkhöz is hamarabb, hatékonyabban elérhetnek, a gyermekkori túlsúly, elhízás előfordulása és mértéke is csökkenthető. Az oktatási-nevelési intézmények bezárása miatt megvan a veszélye annak, hogy a gyerekek kevesebbet mozognak és/vagy nő az energiabevitelük, ami szükségszerűen testsúlygyarapodáshoz vezet. Ilyen szempontból is nagy feladat hárul most a szülőkre, ezért reméljük, hogy a HAPPY-hét megtartása révén hozzájárulhatunk az egészséget szolgáló otthoni táplálkozási szokások kialakításához, fenntartásához.