Rendhagyó kiállítás nyílik az iskolai közétkeztetés titkairól, történetéről és jövőjéről

Van egy „hungarikum”, amiről mindenki beszél, amihez mindenkinek megannyi emléke fűződik, meghatározta a gyerekkorunkat, mégsem volt még rá példa, hogy múzeumi tárlat témájául válasszák…egészen mostanáig!

Menzán innen – menzán túl. Titkok, tények és távlatok az iskolai közétkeztetésben címmel időszaki kiállítás nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (1036 Budapest, Korona tér 1.), amely az 1900-as évek népkonyhájától kezdve a szocializmus időszakának gyermekétkeztetésén keresztül napjaink közétkeztetéséig mutatja be a menza történetét és kulisszatitkait, gazdag tárgyanyag és személyes történetek segítségével.

A kiállítás különlegessége, hogy létrejöttében civileknek is volt lehetőségük közreműködni: a múzeum felhívása nyomán magánszemélyek tárgyi emlékeit, fotóit, történeteit is bemutatják

Minden érdeklődőt szeretettel várnak 2023. szeptember 14-én, a 17:00 órakor kezdődő megnyitóra, melyen Dr. Török Róbert, múzeumigazgató köszöntője után Dr. Balogh Balázs PhD., a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója és Dr. Bereczki Ibolya, főigazgató-helyettes mond beszédet. A kiállítást Dr. Felkai Beáta Olga, helyettes államtitkár nyitja meg.

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/839382427493185

A 2024. április 21-ig megtekinthető tárlat az MTA BTK Néprajztudományi Intézete és az OGYÉI (jogutódja 2023. augusztus 1-től a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) együttműködésében, a gyermek közétkeztetést a néprajzi táplálkozáskultúra-kutatás szemléletével vizsgáló tanulmány alapján valósul meg, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum közreműködésével.