Riportot készítettek a NGGYK munkatársai az egyes élelmiszercsoportok tápértékéről

Kategória: Egyéb, Hírek, Jó gyakorlatok | 0

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK, az OGYÉI jogutódja) munkatársai európai uniós Best-ReMaP projekt keretében számszerű statisztikai adatokat tartalmazó riportot készítettek a boltok polcain lévő egyes élelmiszercsoportok átlagos tápértékösszetételéről és annak időbeli változásáról, 2020 és 2022 vonatkozásában. Az adatok 2023 végén lesznek online elérhetők.

Sarkadi-Nagy Eszter (NNGYK) a projekt 2023. május 4-i stakeholder meetingjén

Az NNGYK szerepe a Best-ReMaP projektben

2020-ban az OGYÉI (jogutódja az NNGYK) is csatlakozott a hároméves Best-ReMaP projekthez (Joint Action on Implementation of Validated Best Practices in Nutrition – Együttes fellépés a bevált jó gyakorlatok megvalósításáért a táplálkozás területén), melynek célja a hatékony népegészségügyi beavatkozások adaptálása a tagországokban, európai uniós bevált gyakorlatokat alapul véve. Ezen gyakorlatok bizonyítottan működnek az élelmiszer-reformuláció, a gyermekeknek és serdülőknek szóló élelmiszer-marketing visszaszorítása és a jó minőségű élelmiszerek közintézményi közbeszerzése terén. Adaptálásuk, elterjesztésük hozzájárulhat a feldolgozott élelmiszerekből származó só-, cukor- és zsírfogyasztás csökkentéséhez és végső soron a túlsúly és elhízás visszaszorításához.

Mi az az élelmiszer-reformuláció?
Az élelmiszer-reformuláció alatt az élelmiszer összetételének megváltoztatását értjük, úgy, hogy
a – túlzott fogyasztás esetén – táplálkozási kockázatot jelentő összetevők (pl. hozzáadott cukor, só, telített zsírok) mennyisége csökken termékben.

Guba Georgina, Susovits Kitti és Zámbó Leonóra, az NNGYK munkatársai, a projekt 2023. május 4-i stakeholder meetingjén

A NNGYK aktív szerepelt vállalt a projekt WP5 munkacsomagjában, amelynek célja az európai uniós szintű, harmonizált módszerrel történő adatgyűjtés a feldolgozott élelmiszerekről és a reformuláció monitorozása volt. Ez lehetővé teszi nemzeti szinten az egyes népegészségügyi beavatkozások hatásának objektív értékelését, és a hasonló módszertan miatt a feldolgozott termékek összetételének országok közötti összehasonlítását is.

A Magyar riport tartalma

A Best-ReMaP egyik eredménytermékeként, a munkacsomag keretében 2023 szeptemberére elkészülta Magyarriport, amely átfogó képet ad az egyes élelmiszerkategóriákban (húskészítmények, üdítők, kenyerek, reggelizőpelyhek, tejtermékek) a projekt keretében gyűjtött élelmiszerek számáról, az élelmiszerek alkategóriájába tartozó termékek arányáról. Bemutatja, hogy az élelmiszercsoportokon belül 2022-ben 2020-hoz képest a termékek hány százalékának változott az összetétele, hány új termék jelent meg és hányat vontak ki a piacról. Információt kapunk arról, hogy a termékek hány százaléka rendelkezett frontoldali jelöléssel és az adagnagyság feltüntetésével. A riportból megtudjuk, melyek az egyes termékcsoportoknál a gyártók által leggyakrabban megadott adagnagyságok.

A riport második részének témája a reformuláció monitorozása. Az NNGYK munkatársai élelmiszer-alkategóriánként közölték az átlagos tápanyag-összetételt, a tápértékjelölésben szereplő tápanyagok (pl. fehérje , zsír, szénhidrát, cukor, só) esetében. A tápanyagok eloszlásának grafikus ábrázolásával láthatóvá tették, hol vannak nagy eltérések az adott tápanyagtartalomban egy élemiszerkategórián belül. A 2020-as és 2022-es adatokat összehasonlítva jelölték azon élelmiszercsoportokat, ahol szignifikánsan változott a tápanyagtartalom a két év vontakozásásban, de a változást nem csak élemiszerkategóriánként követték. Ha egy adott márkneves termék a 2020-as és 2022-es adatbázisban is szerepelt, párba állítva a termékeket vizsgálták a tápanyagok változását. Ezek a grafikonok is értékes információval szolgálnak arról, hogy egy adott termék esetében milyen reformulációs tendenciák vannak.

Co-create módszer alkalmazása a 2023. május 4-i stakeholder meetingen

A riport jelentősége

Az elemzések rámutatnak, hogy hol lehet reformulálni, azaz melyik termékcsoportnál változik tág határok között a só, cukor- és egyéb tápanyagtartalom. Ilyen esetben érdemes megvizsgálni a gyártóknak, hogy az adott élemiszercsoporton belül hogyan lehet a kiugróan magas értékekkel rendelkező termékek összetételét javítani.

Az elemzések alapjául szolgáló adatbázis nemcsak a szakembereknek, hanem a laikusoknak is informatív lehet. Az összegyűjtött adatok segítenek annak eldöntésében, hogy melyik gabonapehely lehet a jó választás, ha a cukorbevitelünk csökkentésére és rostbevitelünk növelésére törekszünk az étrendünkben vagy melyik feldolgozott húskészítményt válasszuk, ha odafigyelünk a sóbevitelünkre. Jó hír az egészségtudatos vásárlóknak, hogy a projekt keretében összegyűjtött magyarországi adatok 2023 végén elérhetők lesznek az Európai Bizottság tudományos szolgáltató szerve (Joint Research Centre, Közös Kutatóközpont) által létrehozott online felületen.

(Kiemelt kép: freepik.com)