Továbbra is nemzetközi érdeklődésre tart számot a magyarországi közétkeztetés

2023. október 12-14. között nagyszabású nemzetközi esemény helyszíne volt a főváros. Az Európai Dietetikus Szövetség (European Federation of the Associations of Dietitians, EFAD) 14., Dietetikai ellátás, egy emberi jog: előrelépés egy új korszakba címmel meghirdetett kongresszusán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is képviseltette magát.

A NNGYK-t az EFAD élelmiszerkínálattal foglalkozó dietetikai szakértői bizottságának vezetője, Klaus Nigl kérte fel a magyar közétkeztetési rendelet és a NNGYK Best-ReMaP projektben végzett tevékenységének bemutatására. Kollégáink a kongresszus Élelmezési rendszerek szekciójában tartottak angol nyelvű előadást a kongresszus zárónapján.

Varga Anita prezentációjából a hallgatók megismerhették a Magyarországon 2015 óta érvényben lévő közétkeztetési rendelet megalkotásának és alkalmazásának történetét és az NNGYK (illetve a korábbi OGYÉI és OÉTI) rendelet alkalmazását segítő szerteágazó tevékenységét, az élelmezésvezetők képzésétől kezdve szakmai és lakossági kiadványok publikálásán át a közétkeztetés egyes szakmai szereplői közti párbeszédet facilitáló munkacsoportok felállításáig.

Tőle Zámbó Leonóra vette át a szót, hogy bemutassa – az NNGYK részvételével megvalósuló – európai uniós Best ReMaP projektet, melynek egyik kiemelt célja a táplálkozás-egészségügyi és fenntarthatósági szempontok érvényesülése az élelmiszer-közbeszerzésben, a közétkeztetés keretében biztosított ételek minőségének javítása érdekében. Az NNGYK a projekt keretében az élelmiszerpiac feltérképezését követően, a piacon elérhető és a közétkeztetésben releváns tej és tejtermékek kategorizálását végezte el, majd az egyes kategóriák esetén specifikációk meghatározásával segítette a kedvezőbb összetétel elérését. A szlovének által adaptált élelmiszerkatalógus segítségével pedig tesztjelleggel egy új alapokra helyezett közbeszerzési eljárást is lefolytatott.

A kongresszus – részletes programot is tartalmazó – weboldala itt érhető el: https://efadcongress.com/