Ismét a svédasztalos menza volt a téma a közétkeztetési munkacsoport találkozóján

Egy rövid nyári szünet után szeptember 26-án sikeresen lezajlott a közétkeztetési munkacsoport 24. online ülése.

Örömmel üdvözöltük Katona Andreát, a Vásártér Bt. élelmezésvezetőjét, aki megosztotta velünk az általuk megvalósított önkiszolgáló étkeztetés kialakításának folyamatát és tapasztalatait. Az önkiszolgáló étkeztetés sikeres bevezetéséhez elengedhetetlen volt minden érintett fél – az önkormányzat, az iskola és a közétkeztető – bevonása és támogatása. A program hatását kérdőívekkel követték, míg közösségi oldalon folyamatos tájékoztatást nyújtottak a szülőknek és különféle praktikákkal motiválták a gyerekeket, akik gyorsan alkalmazkodtak az új rendszerhez.

A munkacsoporti ülésen Schmidt Richárd a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Közegészségügyi Főosztályának osztályvezetője előadásában kiemelte a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletet kritikus pontjait. Ismertette az önkiszolgáló rendszer kialakításának népegészségügyi szempontú feltételeit és a járási/fővárosi kerületi hivatalok népegészségügyi osztályainak eddigi tapasztalatait az önkiszolgáló jellegű étkeztetési gyakorlatról. Rámutatott, hogy ez a módszer egy lehetőség, nem kötelezettség, és bevezetése alapos mérlegelést igényel a közétkeztetőtől.

A rendelet nem szabályozza az étkeztetés formáját, így önkiszolgáló tálalás is kialakítható, figyelembe véve, hogy a rendelet hatálya alá tartozó közétkeztetési szolgáltatás biztosítása során annak előírásait továbbra is be kell tartani.


Várjuk az érdeklődők jelentkezését a közétkeztetési munkacsoport következő, 2024. 10. 24-én megrendezésre kerülő online találkozójára, melynek témája: Maradékmentő ötletek otthon és a konyhán.

Ne maradj le! Iratkozz fel hírlevelünkre!
A programsorozatot szervező Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGY) folyamatosan várja azok jelentkezését, akik részt kívánnak venni a közétkeztetési munkacsoportban zajló munkában, mélyebb szakmai ismeretekhez akarnak jutni és a kollégákkal közösen szeretnének megoldásokat találni a szakterületükön felmerülő esetleges problémákra.