Az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme a megfelelő mennyiségű sóbevitel. A konyhasó (nátrium-klorid) nélkülözhetetlen ugyan a szervezet számára, de túlzott bevitele magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.
Gyerekkorban az ízlés és a szokások könnyen formálhatóak. Szülőként fontos feladat, hogy már a hozzátáplálás kezdetétől törekedjünk jó táplálkozási szokások kialakítására, így a későbbiekben kisebb lesz a kockázata a helyetelen táplálkozásból adódó beteségek megjelenésének, gyermekeink életében.
FONTOS! Az ajánlott sóbevitel felnőttek számára legfeljebb 5 g/nap (kb. 1 teáskanálnyi);
gyermekek számára legfeljebb 3 g/nap.
Tények a sóról
- Tudtad, hogy Magyarországon a férfiak az ajánlott sómennyiség több mint háromszorosát (16 g/nap), a nők pedig több mint kétszeresét (11g/nap) fogyasztják?
- A sóbevitel jelentős része nem a sózásból, hanem a feldolgozott élelmiszerek (pl.: kenyér, felvágott, füstölt áruk, konzervek, levesporok, sajt, savanyúság, ételízesítő, szószok) fogyasztásából származik.
- A sóbevitel szempontjából mindegy, hogy konyhasót vagy tengeri sót használunk.
Tippek a sóbevitel csökkentésére
- Kóstolás nélkül ne sózz!
- Távolítsd el a sótartót az asztalról!
- Ételkészítéskor használj kevesebb sót és több friss és szárított fűszernövényt.
- A bébiételekhez ne adj extra sót.
- Fokozatosan csökkentsd az ételkészítéskor felhasznált só mennyiségét, hogy a családtagok ízérzékelése is alkalmazkodni tudjon a változáshoz. (Meg fogtok lepődni, de ehhez mindössze pár hétre lesz szükség.)
- A szendvics mellé kínált friss zöldség nem igényel sózást.
- Vásárláskor mindig olvasd el a címkét és válaszd az alacsonyabb nátrium-, illetve sótartalmú termékeket! (Só = Nátrium x 2,5)
- Feldolgozott élelmiszerek helyett fogyasszatok gyakrabban otthon készített ételeket, melyeknek ti magatok határozhatjátok meg a sótartalmát.
- Sós magvak helyett mindig a natúrt válaszd.