A folyadékpótlás speciális szempontjai, idős korban

Egy átlagos 60 év felettinek ugyanúgy napi 2-2,5 liter folyadékot kell italokkal és ételekkel elfogyasztania, mint egy fiatalabb felnőttnek, de sokkal tudatosabban, szigorúbban kell tartania magát ehhez a szabályhoz. A kor előrehaladtával ugyanis nő a kiszáradás kockázata, ami az általános egészségi állapotot nagymértékben befolyásolja.

A folyadékbevitel speciális szempontjai

 • Általában akkor iszunk, mikor megszomjazunk, de a 60 év felettiek szomjúságérzete csökkent (ráadásul néhány gyógyszer is képes blokkolni a szomjúságérzetet), így nagyobb a valószínűsége, hogy nem fogyasztanak annyi vizet, amennyire egyébként szükségük van.
 • Idős korban a veseműködés jellemzően romlik, így több víz ürül a szervezetből.
 • A csökkenő étvágy és a szegényesebb vagy egyoldalú étrend az ételekkel bevitt folyadék mennyiségét is csökkenti.
 • Az idősebb korban gyakran jelentkező memóriazavarok, mozgáskorlátozottság vagy betegség szintén hatással lehet a folyadékbevitelre.
 • Idős korban a kiszáradás életveszélyes is lehet. A 85-99 év közöttiek esetében hatszor nagyobb a veszélye annak, hogy kiszáradás miatt kórházba kerülnek, mint a 65-69 évesek esetében.
 • A krónikus kiszáradás komoly probléma, amely növeli az elesés, a húgyúti fertőzés, fogszuvasodás, légzési zavarok, vesekövek, székrekedés kialakulásának kockázatát és felgyorsíthatja a mentális hanyatlást.

Víz

 • A legjobb választás folyadékpótlásra.
 • Kalóriamentes, vagyis nem hizlal.
 • Tisztaságát jogszabályok és szigorú minőségi előírások garantálják.

Fontos! Egyes ásványvizek magas nátriumtartalma miatt, nátriumszegény (sószegény) diétában nem alkalmazhatóak. Ha rendszeresen, nagyobb mennyiségben fogyaszt ásványvizet, olvassa el a címkét és válassza az 500 mg alatti „összes oldott ásványianyag-tartalmú” termékeket, különösen akkor, ha vesekőre hajlamos.

Gyümölcs- és zöldséglé

 • Alkalmankénti fogyasztásuk ajánlott a magas ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt.
 • Mivel nem kalóriamentesek, rendszeres szomjoltásra nem alkalmasak (még ha kalóriatartalmuk változó is).

Legyen résen, mert nem minden gyümölcslé, ami annak látszik! Olvassa el, hogy milyen megnevezés szerepel a csomagoláson.

Az előírásoknak megfelelően, csak olyan terméket lehet „lének” nevezni (pl. almalé, narancslé) melyhez az előállítás során nem adtak hozzá cukrot, mézet.

A gyümölcslé tehát kizárólag a gyümölcsből nyert ital, ezért 100%-os gyümölcslének nevezzük, és kizárólag a gyümölcsből származó természetes cukor van benne.
Ha a csomagoláson „nektár” megnevezést lát (pl. őszibarack nektár, vegyesgyümölcs nektár), az azt jelenti, hogy a gyártó cukrot és mézet is hozzátehet a termékhez, gyümölcstartalma pedig csak 25-50%.

Tea

 • A tealeveleket is tartalmazó teáknak létezik fehér, zöld, vörös és fekete változatuk (ugyanaz a kiindulási alapanyag, csak a feldolgozás módja más). Antioxidánsokban gazdag italok, de élénkítő hatásukkal (különösen a fekete és zöld tea esetében) mindenképpen számoljon.
 • A tealeveleket nem tartalmazó gyümölcstea koffeinmentes, fogyasztása – amennyiben nem okoz emésztési panaszokat – rendszeresen, nagyobb mennyiségben is javasolható, ha cukormentesen készíti el.
 • Gyógynövényekből készült teákat (pl. kamilla, citromfű, menta) csak orvosával való konzultáció után fogyasszon és mindig csak a megengedett mennyiségben.

Kerülje a cukrot, mézet; élvezze a teák eredeti ízét, így csökkentve az elhízás veszélyét.

Kávé 

 • Magas antioxidánstartalma miatt, mértékkel fogyasztva (napi max. 3 csésze) kifejezetten előnyös lehet, ugyanakkor a benne lévő koffein élénkítő, vérnyomást növelő hatását mindenképpen figyelembe kell vennie.
 • Vízelvonó hatású, ezért mindig fogyasszon a kávé mellé egy pohár vizet is.

Figyelem! A koffein számos gyógyszer felszívódását befolyásolhatja. Nem javasolt vashiány pótlására szedett gyógyszerrel egy időben kávét inni!

Tej

 • Az egyik legjobb kalciumforrás.
 • A kalcium csontozatba történő beépüléséhez és az immunrendszer hatékony működéséhez szükséges D-vitamint is jelentős mennyiségben tartalmaz.

Napi 0,5 l, alacsony zsírtartalmú tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal (600 mg) rendelkező tejtermék fogyasztása 60 éves kor felett különösen ajánlott, elsősorban a csontritkulás mérséklése érdekében.

Üdítőitalok

 • A cukrozott üdítőitalok az „üres kalóriák” forrásai: fogyasztásukkal a szervezet nem jut értékes tápanyagokhoz, csak cukrokhoz, melyek mozgásszegény életmód mellett könnyen eredményeznek súlygyarapodást.

Az üdítőben lévő cukor hatására ráadásul olyan savtermelő baktériumok szaporodhatnak el a szájban, melyek roncsolják a fogzománcot.

Alkoholos italok

 • A túlzott mértékű alkoholfogyasztás nem csak toxikus hatása miatt káros az egészségre. Az alkoholok jellemzően magas kalóriatartalmúak, így szerepet játszhatnak a túlsúly kialakulásában.

Fontos! A napi megengedett alkoholbevitel egészséges férfiak esetén: 4 dl sör vagy 2 dl bor vagy 4 cl égetett szeszesital; egészséges nők esetén: 2 dl sör vagy 1 dl bor vagy 2 cl égetett szeszesital! Gyógyszerekkel együtt soha ne fogyasszon alkoholt!

Különböző élelmiszerek, ételek folyadéktartalma

A gyümölcsök és zöldségek rendelkeznek a legmagasabb víztartalommal az élelmiszerek közül. Víztartalmuk elérheti akár a 95%-ot is, így fogyasztásuk – sok egyéb jótékony hatásuk mellett – a megfelelő hidratáltsághoz is hozzájárul.

Törekedjen a kiegyensúlyozott és minél változatosabb étrendre, melynek része a napi 4 adag zöldség és gyümölcs, valamint a magas víztartalmú ételek (pl. levesek) fogyasztása.

ÉlelmiszerVíztartalom
LEVESEK80-95%
GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK
szamóca, dinnye, grapefruit, szőlő, őszibarack, körte, alma, narancs, sütőtök, uborka, fejes saláta, zeller, paradicsom, brokkoli, hagyma, sárgarépa80-95%
banán, burgonya, kukorica70-80%
TEJTERMÉKEK
friss teljes tej87-91%
joghurt75-85%
kefir85-90%
túró65-80%
sajtok40-60%
CEREÁLIÁK
főtt rizs65-70%
tészta75-85%
kenyér, kekszfélék30-40%
reggeli gabonapelyhek2-5%
HÚS, HAL, TOJÁS
halak és tenger gyümölcsei65-80%
tojás65-75%
marha, csirke, borjú, bárány, sertés40-65%
Forrás: European Hydration Institute
A kefir és a túró víztartalmára vonatkozó adatok forrása: Rodler I. (szerk.). (2005) Új Tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2005.

További cikkek az idősek táplálkozásáról itt.

Készült az EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű projekt keretében.