Tejre és tejtermékekre vonatkozó ajánlás, 60 éves kor felett – 1. rész

A tej és tejtermékek mindennapi fogyasztása azért különösen fontos a 60 év felettiek számára, mert az „izomépítő” állati fehérjéken túl nagyobb mennyiségben tartalmaznak a csontok egészségének fenntartásához hozzájáruló kalciumot, illetve a kalcium beépüléséhez szükséges D-vitamint. A növényi italok (pl. szójaital, … Tovább

Tippek a hüvelyesek okozta puffadás megelőzésére

A zöldségek közül a hüvelyesek (pl. szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója) kiemelkedő energia- és fehérjetartalmuk révén is értékes összetevői lehetnek az étrendnek. Változatos formában fogyaszthatók, főzelékként, levesként, krémként, salátaként is. Ugyanakkor sokan kerülik őket, mert gyakran idéznek elő fokozott gázképződést. A … Tovább

Cukorbevitelre vonatkozó ajánlás, nem csak időseknek

A WHO 2020-ban érvényben lévő ajánlása szerint a „szabad cukor” a napi energiabevitelnek legfeljebb 10%-a lehet (ez 2000 kalóriás étrend esetén napi 50 gramm, azaz kb. 12 teáskanálnyi cukornak felel meg). Szabad cukrok: cukor, melyet a gyártók, a szakácsok vagy … Tovább

Mit kell tudni a transzzsírsavakról és a zsiradékokról általában?

Bizonyos mennyiségű zsiradékra mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy egészséges maradjon. A zsír energiát biztosít a szervezet számára, segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, hasznosulását is. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú zsiradékot, és milyen mennyiségben fogyasztunk. 100 g zsír több … Tovább

A folyadékpótlás speciális szempontjai, idős korban

Egy átlagos 60 év felettinek ugyanúgy napi 2-2,5 liter folyadékot kell italokkal és ételekkel elfogyasztania, mint egy fiatalabb felnőttnek, de sokkal tudatosabban, szigorúbban kell tartania magát ehhez a szabályhoz. A kor előrehaladtával ugyanis nő a kiszáradás kockázata, ami az általános … Tovább

Praktikák a folyadékbevitel növelésére, idős korban

Ahogy öregszünk, úgy csökken testünk víztartalma és fokozódik a kiszáradás veszélye. Idősebb korban mindamellett – többek között a kevesebb fizikai aktivitás következtében – ritkábban alakul ki szomjúságérzet, ezért még fontosabb a rendszeres és egyenletes folyadékpótlás! A kiszáradás, másnéven a dehidratáció … Tovább

Rendszeres testmozgással és magasabb fehérjefogyasztással az időskori esendőség ellen

Az esendőség vagy sérülékenyég (angolul: frailty) egy időskorúakat érintő, fáradtságban, gyengeségben, testtömegvesztésben, lassúságban, valamint mozgási korlátozottságban megnyilvánuló állapot, ami számos kedvezőtlen egészségügyi következménnyel járhat (pl. elesések, kórházba kerülés). Kialakulását egyaránt befolyásolhatja a fizikai aktivitás, az alacsony fehérjebevitel, valamint az emberi … Tovább

Tápanyagok 60 éves kor felett: mire van szükségünk és mit kerüljük?

Időskori táplálkozási ajánláson dolgozik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, megjelenése 2020-ban várható. Az intézet dietetikusai addig is összegyűjtötték azokat a tápanyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek az egészség megőrzése szempontjából és azokat, melyekből a lehető legkevesebbet ajánlott fogyasztani, 60 éves kor felett. … Tovább