A zöldségek közül a hüvelyesek (pl. szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója) kiemelkedő energia- és fehérjetartalmuk révén is értékes összetevői lehetnek az étrendnek. Változatos formában fogyaszthatók, főzelékként, levesként, krémként, salátaként is.
Ugyanakkor sokan kerülik őket, mert gyakran idéznek elő fokozott gázképződést. A puffadás megelőzhető, csökkenthető:
- előáztatással,
- fedő nélküli főzéssel,
- a főzővíz többszöri elöntésével és friss vízzel történő felengedéssel,
- a hüvelyesekhez adott következő fűszerekkel: kapor, édeskömény, ánizs, kurkuma.
Részlet a 60+ egészség – új nemzeti táplálkozási ajánlás időseknek c. kiadványból, amely az EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű projekt T02 munkacsoportjának keretében készült.