Tippek a hüvelyesek okozta puffadás megelőzésére

A zöldségek közül a hüvelyesek (pl. szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója) kiemelkedő energia- és fehérjetartalmuk révén is értékes összetevői lehetnek az étrendnek. Változatos formában fogyaszthatók, főzelékként, levesként, krémként, salátaként is.

Ugyanakkor sokan kerülik őket, mert gyakran idéznek elő fokozott gázképződést. A puffadás megelőzhető, csökkenthető:

  • előáztatással,
  • fedő nélküli főzéssel,
  • a főzővíz többszöri elöntésével és friss vízzel történő felengedéssel,
  • a hüvelyesekhez adott következő fűszerekkel: kapor, édeskömény, ánizs, kurkuma.

Részlet a 60+​ egészség  – új nemzeti táplálkozási ajánlás időseknek c. kiadványból, amely az EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű projekt keretében készült.