Egyre nagyobb biztonságban vannak a nevelési-oktatási intézményekben a súlyosan allergiás gyerekek

25 ezerre becsülik a szakemberek – Dr. Papp Gábor, az Allergia Képzett Iskola (AKI) program alapítójának felmérése alapján – azoknak az ételallergiás gyerekeknek a számát Magyarországon, akik esetében magas az úgynevezett anafilaxiás sokk kockázata. Ez a túlérzékenységi reakció akár egészen kis mennyiségű étel elfogyasztása, illetve bőrre, nyálkahártyára, légutakba kerülése után, hirtelen lép fel és azonnali beavatkozás nélkül halálhoz is vezethet.

Szerencsére olyan szakmai szervezetek munkájának is köszönhetően, amilyen a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) következő közétkeztetési munkacsoportjának vendége, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület, az elmúlt időszakban fontos előrelépések történtek az érintett gyerekek biztonságának növelése terén.

2023. szeptember 1-jétől, a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről módosítása értelmében a diabétesszel élő, valamint a fokozott kockázatú allergiás betegséggel diagnosztizált gyermekek, tanulók egészségének megőrzésére fokozott figyelmet kell fordítani a köznevelési intézményekben, biztonságos környezetet kell biztosítani számukra.

A törvénymódosítás lehetővé teszi az intézmények számára az anafilaxiás allergiával élő gyerekek nyilvántartását, egyúttal kötelezi az intézményeket egy, a tanulót támogató személy kijelölésére és egy sürgősségi terv kidolgozását szorgalmazza.

A téma fontosságára való tekintettel a NNGYK által életre hívott és koordinált közétkeztetési munkacsoport egy teljes alkalmat szentel annak bemutatására, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület képviselőinek segítségével, hogy hogyan lehet biztonságos hálót vonni az érintett gyerekek köré, milyen előrelépési lehetőségek vannak a közétkeztetésben.

Az Ételallergiával a közétkeztetésben címmel, 2023. november 23-án megrendezésre kerülő online esemény részletes programját és a regisztrációhoz szükséges információkat itt találod: https://ogyei.gov.hu/kozetkeztetesi_munkacsoport