Újabb eredmények az NNGYK és a Néprajztudományi Intézet gyermek-közétkeztetést felmérő kutatásából

Megjelent a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (jogutódja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, NNGYK) közös, gyermek-közétkeztetést felmérő kutatásának eredményeit összefoglaló 3. cikk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai lapjában, az Új Diétában. Idézetek a menzán étkező … Tovább

Mesterszakácsok előadásaival folytatódik a közétkeztetési munkacsoport

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közétkeztetési munkacsoportjának aktuális, Séfek a közétkeztetésben című online találkozóján Ambrus György, olimpiai aranyérmes, Venesz József-díjas mesterszakács, a Gyulakonyha Nonprofit Kft. ügyvezetője és Prohászka Béla, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek … Tovább

Elérhetők az NNGYK által gyűjtött élelmiszeradatok az Európai Bizottság adatbázisában

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Magyarország az Együttes fellépés a bevált jó gyakorlatok megvalósításáért (JA Best-ReMaP, 2021-2023) európai uniós projekt keretében szolgáltatott élelmiszerekről adatokat, egy európai, harmonizált reformuláció-monitorozó rendszer létrehozására. Az adatok 2025 áprilisától az Európai Bizottság Élelmiszer- és Italcímke Adatbázisában (FABLE) elérhetők. A tápértékek … Tovább

30. online ülését tartotta a közétkeztetési munkacsoport, idén áprilisban

Örömmel tapasztaljuk, hogy továbbra is nagy érdeklődés övezi a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által 2021-ben elindított közétkeztetési munkacsoport online rendezvénysorozatát, melyet a szakmai ismeretek elmélyítése, a szakterületen felmerülő kérdések megvitatása, illetve általános problémák közös megoldásának céljából hívtunk életre. … Tovább

Mentesen és hatékonyan – diétás étkeztetés szakmai és intézményi szemmel

Mentesen és hatékonyan – Diétás étkeztetés szakmai és intézményi szemmel címmel szervezi meg májusi online ülését a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közétkeztetési munkacsoportja. Az előadók között Vajda-Nagy Erikát, a Heim Pál Kórház Coeliakia Centrumának dietetikusát, Hartmann Gabriellát, az MDOSZ … Tovább

73000 gyerek ivott egyszerre vizet az idei HAPPY-hét rekordkísérletében

Kategória: Egyéb, Hírek, Oktatás | 0

Soha nem látott érdeklődés övezte az idén 15 éves HAPPY-hetet, Magyarország legnagyobb vízivást népszerűsítő programját. Összesen 1347 óvoda és iskola csatlakozott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) felhívásához és szervezett olyan programokat egy héten át, melyekből a fiatalok a … Tovább

Díjat kaptak az NNGYK munkatársai, a közétkeztetésért végzett munkájuk elismeréseként

Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), 2025. április 9-10. között megrendezett, nagy sikerrel zajlott, ünnepélyes konferenciáján. A jubileum alkalmából a KÖZSZÖV elismerésben részesítette a minőségi közétkeztetésért dolgozó szakembereket, köztük a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ … Tovább

Tankonyhája segítségével is támogatja az NNGYK az időseket az egészséges táplálkozásban

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tankonyhájának 2024. december 17-i hivatalos felavatása előtt és azt követően is több nyugdíjas csoport számára tartottak főzőkurzusokat a Táplálkozástudományi Főosztály dietetikusai és Prohászka Béla, séf. A szentendrei Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub tagjai az … Tovább

A diétás konyha működése és folyamatai a gyakorlatban

A közétkeztetési munkacsoport soron következő online ülésének vendége Dávid-Dobos Zsófia, a Hungast Csoport vezető dietetikusa, aki egy diétás konyha, illetve diétás üzem működését mutatja be az érdeklődőknek. Előadását követően Török Andrea, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) dietetikusa ismerteti … Tovább

Ismét felméri az NNGYK a reggelizőpelyhek és alkoholmentes italok tápanyag-összetételét

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) munkatársai 2025 márciusában és áprilisában ismét pillanatfelvételt készítenek a boltokban kapható reggelizőpelyhek, müzlik, kásák, illetve alkoholmentes italok kínálatáról. Az adatgyűjtés az európai uniós „Együttes Fellépés a Krónikus Nem-Fertőző Betegségek Megelőzéséért” (JA PreventNCD) projekt … Tovább