Hatósági ellenőrzések – sor került a közétkeztetési munkacsoport második ülésére

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2021. június 17-én, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) koordinálása mellett, nagy számú résztvevő jelenlétében, sikeresen lezajlott a közétkeztetési munkacsoport második online ülése. A programsorozat elsősorban a közétkeztetésben dolgozókat szólítja meg, és tematikus rendezvényeivel mindenki számára lehetőséget nyújt az érdeklődésének megfelelő témához való kapcsolódásra.

A hatósági ellenőrzések témájú második ülésen az OGYÉI mellett a közétkeztetési munkacsoportot koordináló bizottság tagjai – a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), valamint a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) – is képviseltették magukat.

Az online rendezvényen az OGYÉI képviseletében Varga Anita, az Alkalmazott Táplálkozástudományi Osztály vezetője, mint moderátor, majd Feigl Edit, főigazgató-helyettes, az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóság vezetője köszöntötte a résztvevőket.  

Schmidt Richárd, az NNK vezető hivatali főtanácsosa, hatóságok és jogkörök témájú előadásában a népegészségügyi feladatkörében eljáró hatóság intézkedéseit és azok következményeit ismertette, illetve a táplálkozás-egészségügyi minősítésről adott tájékoztatást a résztvevőknek, előadását követően pedig megválaszolta az ülést megelőző időpontban beérkezett, az NNK hatáskörét érintő kérdéseket.

Tóth Dávid, a NÉBIH Vendéglátás és Közétkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője Hatósági intézkedések, jogkörök című előadásában a NÉBIH tevékenységét, az élelmiszer-biztonsági vonatkozású hatósági ellenőrzéseket és az azok során szerzett tapasztalatokat is ismertette, majd Segítő hatóság, felkészülés a hatósági ellenőrzésre – önellenőrzés című előadásában többek között kitért az önellenőrzés jelentőségére és lehetséges módszereire. A későbbiekben bemutatásra került a minőségvezérelt közétkeztetés program, valamint a résztvevők áttekintést kaphattak a területet érintő közbeszerzési változásokról is.  Osztályvezető úr az előadása végén megválaszolta az ülést megelőző időpontban beérkezett, a NÉBIH hatáskörét érintő kérdéseket is.

Az ülést záró szekció lehetőséget adott az aktuális program során felvetődött kérdések megvitatására is. A jelenlévők kérdéseiket az ülés időtartama alatt a platform felületén elérhető chat-ablakban, írásban is feltehették. A munkacsoportot koordináló bizottsági tagok, illetve az OGYÉI által megválaszolt, a koordináló bizottsággal egyeztetett válaszok a későbbiekben az OGYÉI weboldalán közzétételre kerülnek.  

Az OGYÉI munkatársai ezúton is mindenkinek köszönik a részvételt és az észrevételeket!