A zöldségek és gyümölcsök rosttartalmuk miatt különösen értékesek, de gazdagok vízben oldódó vitaminokban, antioxidánsokban és flavonoidokban is, főleg az idényjellegűek.
Rendszeres fogyasztásukkal:
- megelőzheti az éhségérzet kialakulását
 - és az emésztőrendszeri problémákat (például a székrekedést),
 - csökkentheti a túlsúly, elhízás,
 - a szív- és érrendszeri betegségek,
 - a 2-es típusú cukorbetegség,
 - egyes daganattípusok kialakulásának kockázatát.
 

Ajánlás
- Naponta legalább 4 adag (összesen legalább 400 g) zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon el, ebből legalább 1 adag nyers legyen.
 - Részesítse előnyben a helyi és a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és felhasználásuk során törekedjen a változatosságra.
 - Akár minden étkezés tartalmazhat változatos formában – nyersen vagy a lehető legkevesebb só, cukor és zsiradék hozzáadásával elkészítve – minél többféle zöldséget, gyümölcsöt.
 - Fogyasszon minél többféle zöldséget és gyümölcsöt, minél változatosabb formában egy nap, a lehető legkevesebb só, cukor és zsiradék hozzáadásával.
 - Figyelem! A táplálkozási ajánlás szempontjából a burgonyát nem számítjuk a zöldségek közé, az olajos magvakat és dióféléket pedig nem számítjuk a gyümölcsök közé.
 
Példák az ajánlás betartásához
- reggelire friss kerti vetemény a szendvics mellé – 1 adag
 - tízóraira joghurt vagy túró, gyümölccsel – 1 adag
 - ebédre párolt zöldségköret vagy csőbensült zöldség, zöldséges töltött étel – 1 adag
 - uzsonnára nyers idénygyümölcs, változatosan – 1 adag
 - vacsorára saláta vagy zöldséges rántotta – 1 adag
 
= összesen 5 adag zöldség, gyümölcs

A bejegyzés folytatódik…
Részlet a 60+ egészség – új nemzeti táplálkozási ajánlás időseknek c. kiadványból, amely az EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű projekt T02 munkacsoportjának keretében készült.
További cikkek az időskori táplálkozásról, itt.
