2024. december 4-én megtartotta idei utolsó ülését a közétkeztetési munkacsoport.
Közismert, hogy a közétkeztetés keretében kínált levesek gyakran értintetlenül maradnak a tényérokon, ezek képezik az élelmiszermaradék jelentős részét. Ezért 2025-ben olyan szakmai tréningprogram szervezését tervezzük az iskolai étkeztetésben részt vevő szakemberek – így az egészségügyi szakdolgozók, közétkeztetésben dolgozók, élelmezésvezetők – részére, mely során egy-egy leves helyett kínálható ételek kerülnek bemutatásra. A leves – részleges – kiváltása a közétkeztetésben nemcsak csökkentheti az élelmiszerpazarlást, hanem a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet betartása mellett változatosabbá is teheti a menüt, jobban igazodva a gyermekek változó igényeihez.
Ahhoz, hogy részletesen áttekintsük a közétkeztetésben felszolgált levesek fogyasztásával kapcsolatos kérdéseket (például mennyire kedveltek a gyermekek körében, milyen problémákat vet fel, milyen gyakorlatokat alkalmaznak a tálalás során és milyen tapasztalatok vannak olyan napokkal kapcsolatban, amikor leves helyett más ételt kínálnak), arra kértük a résztvevőket, hogy egy anonim kérdőív kitöltésével osszák meg velünk véleményüket és tapasztalataikat a kérdésről. Az ülésen bemutatásra kerültek a kapott eredmények.
Az ülés második részében Zentai Andrea, főosztályvezető ismertette a legújabb, szakmailag megalapozott, tudományos alapokon nyugvó táplálkozás-egészségügyi vonatkozású, illetve egyéb kapcsolódó szakirodalmak, ajánlások, hatástanulmányok, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a szakmai szervezetek és a közétkeztetők gyakorlati visszajelzései, alapján kidolgozott 2024. november 11-én kihirdetett rendeletmódosításokat.
A 2025. február 9-étől hatályos módosításokkal kapcsolatban a résztvevőknek lehetőségük volt kérdéseik megfogalmazására.
További információk a rendeletre és az aktuális módosításokra vonatkozóan elérhetők az NNGYK folyamatosan frissített, rendelettel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket tartalmazó dokumentumában, továbbá a merokanal.hu weboldalon és Facebook-oldalunkon.
Ne maradj le! Iratkozz fel hírlevelünkre!
A programsorozatot szervező Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGY) folyamatosan várja azok jelentkezését, akik részt kívánnak venni a közétkeztetési munkacsoportban zajló munkában, mélyebb szakmai ismeretekhez akarnak jutni és a kollégákkal közösen szeretnének megoldásokat találni a szakterületükön felmerülő esetleges problémákra.