Megújult a felnőtteknek szóló táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megújult a felnőtteknek szóló magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR®! Az új ajánlás a környezettudatosság, fenntartható táplálkozás szempontjait is figyelembe veszi, és egyes élelmiszercsoportok mennyiségi ajánlásában is vannak változások. Ismerd meg a részleteket, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) aktuális hírleveléből:https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2022/08/mdosz-taplalkozasi-akademia-hirlevel-2022-8-a-megujult-felnott-okosttanyer.pdf … Tovább

7 tipp a vérnyomás csökkentésére

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

A magas vérnyomás (hipertónia) a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke legnagyobb rizikófaktora. A vérnyomásunkat számos tényező befolyásolhatja, az öröklött génjeinktől kezdve betegségeken (pl. vesebetegség) és bizonyos gyógyszereken át az életmódunkig. A legtöbbünk számára azonban ez utóbbinak van a … Tovább

A hozzáadott- és szabadcukor-bevitel legyen a lehető legkevesebb

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye az étrendi bevitelből származó cukrok megengedhető (tolerálható) felső beviteli szintjére vonatkozóan. Kijelenthető, hogy a szabad cukrokból és ezen belül a hozzáadott cukorból származó cukorbevitelnek a lehető legalacsonyabbnak kell lennie, ami összhangban is van a jelenlegi … Tovább

Zöldség-, gyümölcsfogyasztás idős korban

Értékes tápanyagaik, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk révén a gyümölcsöknek és zöldségeknek kiemelten fontos szerepük van az egészség megőrzésében és a nem fertőző krónikus megbetegedések megelőzésében. Bár a különböző gyümölcs- és zöldségfélék tápanyag-összetétele jelentősen eltér egymástól, általánosságban véve magas élelmirost- és víztartalom (75-95%) jellemzi őket, továbbá számos vitamint vagy annak provitaminját, ásványi anyagot és bioaktív anyagot tartalmaznak.

Videóüzenetek is segítik az új, időseknek szóló táplálkozási ajánlás alkalmazását

Mi az a „táplálkozási ajánlás”? Miért van rá szükség és hogyan alakítják ki a szakemberek? Milyen alapszabályokat kell betartania a táplálkozás terén annak, aki 60 éves kor felett is szeretné megőrizni az egészségét? Mit jelent az energiaegyensúly? Mennyi zöldséget, gyümölcsöt … Tovább

Infografika készült az új, időseknek szóló táplálkozási ajánlás összefoglalására

Infografikával is segíti a 60 év feletti lakosságot a helyes táplálkozási szokások kialakításában az OGYÉI. Az új, kifejezetten az idősebb korosztály számára kidolgozott táplálkozási ajánlás legfontosabb üzeneteit összefoglaló ábráról itt olvasható bővebb információ. Az időseknek szóló táplálkozási ajánlásról minden információ … Tovább

Babáknak nem való a babapiskóta

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

A babapiskóta elnevezés sokak számára megtévesztő lehet. Előtagja ugyanis a termék alakjára, formájára utal, nem pedig arra, hogy az édesség kifejezetten babák számára készült. A Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szerint a babapiskóták jelölésén kötelező feltüntetni a „6 hónapos kortól fogyasztható” feliratot. … Tovább

A táplálkozás speciális szempontjai, idős korban

Idős korban gyakran előfordul, hogy kevesebb táplálékkal több tápanyagot kell bevinnünk a szervezetünkbe, egészségünk megőrzése érdekében, és ez nem mindig egyszerű feladat. Erről is beszélt Zentai Andrea, az OGYÉI főosztályvezetője, a 60+ egészség c. kiadvány szerzője, a Spájz c. rádióműsor … Tovább

Dél-Európában van a legtöbb túlsúlyos gyermek

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Gyermekkori Elhízás-monitorozó Rendszerének (COSI) negyedik fordulóját összefoglaló jelentés, amely a régió 36 országának 6–9 éves gyermekeiről rendelkezésre álló legfrissebb eredményeket tartalmazza. A WHO COSI-jelentést a május 11-én tartott Európai Elhízás Konferencián mutatták be. A … Tovább

Mit csinálj, ha változott az ízérzékelésed COVID-19-fertőzés hatására?

Koronavírus-fertőzés kapcsán gyakori tapasztalat az ízek, illatok érzékelésének megváltozása. Az étel ilyenkor íztelennek vagy éppen túl sósnak, édesnek, esetleg fémes ízűnek is tűnhet. Ezek a kellemetlen és bosszantó tünetek ugyan jellemzően csak időlegesek, de már rövid távon is befolyásolják az … Tovább