Infografika készült az új, időseknek szóló táplálkozási ajánlás összefoglalására

Infografikával is segíti a 60 év feletti lakosságot a helyes táplálkozási szokások kialakításában az OGYÉI. Az új, kifejezetten az idősebb korosztály számára kidolgozott táplálkozási ajánlás legfontosabb üzeneteit összefoglaló ábráról itt olvasható bővebb információ. Az időseknek szóló táplálkozási ajánlásról minden információ … Tovább

Babáknak nem való a babapiskóta

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

A babapiskóta elnevezés sokak számára megtévesztő lehet. Előtagja ugyanis a termék alakjára, formájára utal, nem pedig arra, hogy az édesség kifejezetten babák számára készült. A Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szerint a babapiskóták jelölésén kötelező feltüntetni a „6 hónapos kortól fogyasztható” feliratot. … Tovább

A táplálkozás speciális szempontjai, idős korban

Idős korban gyakran előfordul, hogy kevesebb táplálékkal több tápanyagot kell bevinnünk a szervezetünkbe, egészségünk megőrzése érdekében, és ez nem mindig egyszerű feladat. Erről is beszélt Zentai Andrea, az OGYÉI főosztályvezetője, a 60+ egészség c. kiadvány szerzője, a Spájz c. rádióműsor … Tovább

Dél-Európában van a legtöbb túlsúlyos gyermek

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Gyermekkori Elhízás-monitorozó Rendszerének (COSI) negyedik fordulóját összefoglaló jelentés, amely a régió 36 országának 6–9 éves gyermekeiről rendelkezésre álló legfrissebb eredményeket tartalmazza. A WHO COSI-jelentést a május 11-én tartott Európai Elhízás Konferencián mutatták be. A … Tovább

Mit csinálj, ha változott az ízérzékelésed COVID-19-fertőzés hatására?

Koronavírus-fertőzés kapcsán gyakori tapasztalat az ízek, illatok érzékelésének megváltozása. Az étel ilyenkor íztelennek vagy éppen túl sósnak, édesnek, esetleg fémes ízűnek is tűnhet. Ezek a kellemetlen és bosszantó tünetek ugyan jellemzően csak időlegesek, de már rövid távon is befolyásolják az … Tovább

Tanácsok az immunrendszer normál működéséért

A koronavírus-fertőzés minden korosztályt érint. Súlyossága szempontjából, jelen ismereteink alapján az idősebb kor, a túlsúly és a meglévő társbetegségek fokozott kockázatot jelentenek. A járvány továbbterjedésének megelőzése érdekében nagyon fontos az alapvető szabályok betartása: a gyakori, alapos kézmosás, maszkviselés, szociális távolságtartás. … Tovább

Ilyenek a gyerekek táplálkozási szokásai 23 európai országban

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatának (COSI)  részeredményeit összefoglaló rövid jelentés. A most publikált adatok a COSI 4. fordulójának (2015-2017) „szülői kérdőívéből” származnak, a WHO európai régiójának 23 országából. (Bár Magyarország is részt vett a COSI … Tovább

9 télvégi zöldség, amely igazi vitamin- és ásványianyag-bomba, receptekkel

Kategória: Egyéb, Táplálkozás | 0

Bár télen korlátozottabb a szezonális és frissen beszerezhető zöldségek száma, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne változatos és vitamindús ételeket készíteni ebben az időszakban is. Válassz minden napra legalább egyet az alábbi téli zöldségek közül, melyek mind értékes tápanyagforrások! … Tovább

Kerüljük az alkoholfogyasztást! – táplálkozási tanácsok járvány idejére

Az alkohol nem elengedhetetlen része az egészséges étrendnek, semmiképpen sem javasolt, hogy felkerüljön a bevásárlólistánkra. Fogyasztása általában nem ajánlott, de a jelenlegi járvány idején kifejezetten kerülendő. Az alkohol ugyanis: gyengíti az immunrendszert csökkenti a produktivitásunkat fokozza az otthoni balesetek kockázatát … Tovább

Figyeljünk a folyadékbevitelre – táplálkozási tanácsok járvány idejére

Otthoni munkavégzés során se feledkezzünk meg arról, hogy felnőtteknek napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása ajánlott. Különösen fontos ez akkor, ha a figyelmünket az egész nap folyamán a család, háztartás és a munka között kell megosztanunk, hiszen a megfelelő hidratáltság segít … Tovább