A zöldségek és gyümölcsök rosttartalmuk miatt különösen értékesek, de gazdagok vízben oldódó vitaminokban, antioxidánsokban és flavonoidokban is, főleg az idényjellegűek.
Rendszeres fogyasztásukkal:
- megelőzheti az éhségérzet kialakulását
- és az emésztőrendszeri problémákat (például a székrekedést),
- csökkentheti a túlsúly, elhízás,
- a szív- és érrendszeri betegségek,
- a 2-es típusú cukorbetegség,
- egyes daganattípusok kialakulásának kockázatát.
Ajánlás
- Naponta legalább 4 adag (összesen legalább 400 g) zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon el, ebből legalább 1 adag nyers legyen.
- Részesítse előnyben a helyi és a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és felhasználásuk során törekedjen a változatosságra.
- Akár minden étkezés tartalmazhat változatos formában – nyersen vagy a lehető legkevesebb só, cukor és zsiradék hozzáadásával elkészítve – minél többféle zöldséget, gyümölcsöt.
- Fogyasszon minél többféle zöldséget és gyümölcsöt, minél változatosabb formában egy nap, a lehető legkevesebb só, cukor és zsiradék hozzáadásával.
- Figyelem! A táplálkozási ajánlás szempontjából a burgonyát nem számítjuk a zöldségek közé, az olajos magvakat és dióféléket pedig nem számítjuk a gyümölcsök közé.
Példák az ajánlás betartásához
- reggelire friss kerti vetemény a szendvics mellé – 1 adag
- tízóraira joghurt vagy túró, gyümölccsel – 1 adag
- ebédre párolt zöldségköret vagy csőbensült zöldség, zöldséges töltött étel – 1 adag
- uzsonnára nyers idénygyümölcs, változatosan – 1 adag
- vacsorára saláta vagy zöldséges rántotta – 1 adag
= összesen 5 adag zöldség, gyümölcs
A bejegyzés folytatódik…
Részlet a 60+ egészség – új nemzeti táplálkozási ajánlás időseknek c. kiadványból, amely az EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű projekt T02 munkacsoportjának keretében készült.
További cikkek az időskori táplálkozásról, itt.