Zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó ajánlás, 60 éves kor felett – 1. rész

A zöldségek és gyümölcsök rosttartalmuk miatt különösen értékesek, de gazdagok vízben oldódó vitaminokban, antioxidánsokban és flavonoidokban is, főleg az idényjellegűek.

Rendszeres fogyasztásukkal:

  • megelőzheti az éhségérzet kialakulását
  • és az emésztőrendszeri problémákat (például a székrekedést),
  • csökkentheti a túlsúly, elhízás,
  • a szív- és érrendszeri betegségek,
  • a 2-es típusú cukorbetegség,
  • egyes daganattípusok kialakulásának kockázatát.

Ajánlás

  • Naponta legalább 4 adag (összesen legalább 400 g) zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon el, ebből legalább 1 adag nyers legyen.
  • Részesítse előnyben a helyi és a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, és felhasználásuk során törekedjen a változatosságra.
  • Akár minden étkezés tartalmazhat változatos formában – nyersen vagy a lehető legkevesebb só, cukor és zsiradék hozzáadásával elkészítve – minél többféle zöldséget, gyümölcsöt.
  • Fogyasszon minél többféle zöldséget és gyümölcsöt, minél változatosabb formában egy nap, a lehető legkevesebb só, cukor és zsiradék hozzáadásával.
  • Figyelem! A táplálkozási ajánlás szempontjából a burgonyát nem számítjuk a zöldségek közé, az olajos magvakat és dióféléket pedig nem számítjuk a gyümölcsök közé.

Példák az ajánlás betartásához

  • reggelire friss kerti vetemény a szendvics mellé – 1 adag
  • tízóraira joghurt vagy túró, gyümölccsel – 1 adag
  • ebédre párolt zöldségköret vagy csőbensült zöldség, zöldséges töltött étel – 1 adag
  • uzsonnára nyers idénygyümölcs, változatosan – 1 adag
  • vacsorára saláta vagy zöldséges rántotta – 1 adag

= összesen 5 adag zöldség, gyümölcs

A bejegyzés folytatódik…

Részlet a 60+​ egészség  – új nemzeti táplálkozási ajánlás időseknek c. kiadványból, amely az EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” elnevezésű projekt keretében készült.

További cikkek az időskori táplálkozásról, itt.