Ajánlást készített az NNGYK az iskolai automaták kínálatának egészségesebbé tételéhez

Megjelent a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Táplálkozástudományi Főosztályának legfrissebb ajánlása. A nevelési-oktatási és szakképzési intézményekben üzemeltetett étel- és italautomaták kínálatának egészségesebbé tételét célzó ajánlás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével készült, … Tovább

Országos rekord felállítására teszünk kísérletet a 15. HAPPY-héten

Kategória: Egyéb, Hírek, Oktatás | 0

2025. március 17-21. között kerül megrendezésre a 15. HAPPY-hét. Az óvodai-iskolai program indulásáról a HAPPY-t szervező Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) ezúttal is az Oktatási Hivatalon keresztül értesítette az ország óvodáit és iskoláit. Tájékoztató levél a 2025-ös HAPPY-hétről Tavaly … Tovább

Bölcsődei étkeztetés – folytatódik az NNGYK közétkeztetési munkacsoportja

Az év első közétkeztetési munkacsoport ülésén a bölcsődei étkeztetés sajátosságait vesszük górcső alá, meghívott vendégeink, Király Gábor, az Agrárközgazdasági Intézet kutatója, Ruis Zsuzsanna, dietetikus, élelmiszer-minőségbiztosító agrármérnök és Berna-Csáki Annamária, dietetikus, élelmezési koordinátor előadásain keresztül. Az eseményen részt vevőknek mint mindig, … Tovább

Megjelent WHO ajánlása a csökkentett nátriumtartalmú só használatáról

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

A kevésebb só használata fontos része az átfogó nátrium-csökkentési stratégiának. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vérnyomás csökkentése és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése céljából javasolja a nátriumbevitel 2 g/nap alá történő mérséklését és a konyhasóbevitel napi 5 grammban … Tovább

Milyen az egészséges étrend?

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Milyen az egészséges étrend? Ezzel a címmel jelent meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös nyilatkozata, melynek bemutatójáról Zámbó Leonóra, az NNGYK Táplálkozástudományi Főosztályának dietetikusa készített beszámolót. Az egészséges étrend az egészségmegőrzés és … Tovább

Van megoldás az Európában jellemző jódhiányos táplálkozásra

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése a jódhiány megelőzésével és a jódbevitel szabályozásával kapcsolatban. A 2024 júniusában publikált jelentés szerint az európai régióban az enyhe jódhiány továbbra is elterjedt, amely komoly egészségügyi kockázatot jelent, különösen a sérülékeny csoportok számára. A … Tovább

Információk a tavaszi élelmezésvezetői képzésről

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 16. § (7) bekezdésében értelmében az élelmezésvezetők számára kötelezően előírt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) táplálkozás-egészségügyi tárgyú képzésének ötévenkénti teljesítése. A rendelet aktuális módosítása okán az oktatási … Tovább

Konferenciával ünnepelte az NNGYK a hazai élelmezés- és táplálkozástudomány elmúlt 75 évét

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

1949-ben alakult meg a később Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézetté (OÉTI) átkeresztelt Élelmezéstudományi Intézet. Ennek megünneplésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet (NNGYK) Szabolcs utcai telephelyén 2024. december 17-én konferenciát szervezett több mint 100 fő részvételével. Az OÉTI történetéről itt … Tovább

“Ebéd a levesen túl” – tankonyhai foglalkozás az NNGYK-ban

2024. október 29-én a lezajlott az „ebéd a levesen túl” témájú tankonyhai foglalkozást magába foglaló szakmai tréningünk próbaalkalma, melyet a közétkeztetési munkacsoport koordináló bizottságában részt vevő szervezetek – Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ), Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), Magyar Dietetikusok … Tovább

„A múltból táplálkozni kell” – Az OÉTI története

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Megjelent a az OGYÉI 2020–2021-es Évkönyvében (2022). A II. világháborút követően, a társadalom gyors átalakulásával együtt megnőtt a csoportos munkahelyi, iskolai) élelmezési és élelmezés-higiénés feladatok jelentősége. A háború után jelentkező minőségi és mennyiségi alultápláltság leküzdése, valamint a közétkeztetés egészségügyi problémáinak … Tovább