Súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek táplálása

Kategória: Egyéb, Hírek, Koronavírus | 0

A koronavírus-betegek táplálása témájú, elsősorban egészségügyi személyzet számára tartott online szemináriumokon vettek részt az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának dietetikusai. A COVID-19 – táplálás az intenzív osztályon című, angol nyelvű webináriumot a BDA (Brit Dietetikusok Szövetsége) hirdette meg. Két intenzív terápiában jártas … Tovább

Hidegétel-étlapokkal ad ötleteket az OGYÉI a közétkeztetőknek

Az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának dietetikusai egyhetes étlapokkal segítik a hidegételt biztosító közétkeztetőket. Az étlapok a közétkeztetési rendelet szabályainak megfelelnek és két korcsoport (0-3 évesek, 3 év felettiek) számára készültek. Az étlapok innen letölthetők.

Táplálkozási tanácsokkal segítik a lakosságot az OGYÉI dietetikusai, a járvány idején

Hogyan kerüld el a hízást, ha több időt töltesz otthon, mint általában? Milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetnek és mely élelmiszereket érdemes kerülni ilyenkor? Hogy tervezd meg a család étrendjét? Sokakat foglalkoztató kérdésekre adnak választ az OGYÉI Táplálkozás-Epidemiológiai Főosztályának dietetikusai, … Tovább

Állatgyógyászati szermaradékok állatokban és élelmiszerekben: a biztonsági értékek betartása továbbra is magas szintű

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

A betegségek megelőzése vagy gyógyítása érdekében használt állatgyógyászati szerek maradékai jelen lehetnek a kezelt állatokból származó élelmiszerekben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) – 2018-ban gyűjtött adatok alapján készült – legfrissebb jelentése szerint az állatokban és az állati eredetű élelmiszerekben jelenlévő … Tovább

Megjelent az éves jelentés az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Közzétette legújabb éves jelentését az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradékokról az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A jelentés az Európai Unióban forgalmazott élelmiszerekben jelen lévő növényvédőszer-maradékokról és a fogyasztók egészségét esetlegesen érintő kockázatokról ad pillanatképet. Idén a vizsgálat eredményeit böngészhető táblázatok és grafikonok … Tovább

Áprilistól részleteket közöl az OGYÉI, új, időseknek szóló táplálkozási ajánlásából

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Új és kifejezetten a 60 év felettieknek szóló táplálkozási ajánlást dolgozott ki az OGYÉI, melyből az egészségügyi világnap apropóján áprilistól részleteket, az egyes élelmiszercsoportokra és tápanyagokra vonatkozó javaslatokat, és a gyakorlati megvalósítást segítő segédanyagokat (pl. mintaétrendeket, recepteket)  oszt meg a … Tovább

HAPPY-hét halasztva

Kategória: Egyéb, Hírek, Oktatás | 0

A 1102/2020 sz. kormányhatározat értelmében 2020. március 16-án új oktatási munkarend lépett életbe. Mivel az új munkarendben tanulók részére tilos az intézmények oktatási célú látogatása, a korábban 2020. március 23-27-re meghirdetett HAPPY-hét program is halasztásra kerül. A 11. HAPPY-hét előreláthatólag … Tovább

Dietetikusokkal bővíti az egészségügyi alapellátást a brit kormány

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

A brit kormány bejelentette az alapellátásra vonatkozó új szabályozását, mely lehetővé teszi, hogy 2020 áprilisától a háziorvosi praxisok több egészségügyi szakembert vonhassanak be munkájukba. Dietetikusok mellett további 5 egészségügyi szakemberrel bővült az ellátásba bevonható dolgozók köre. 2024-ig bezárólag összesen 26 … Tovább

Az RC TEAM-et díjazta az OGYÉI a Közétkeztetési Szakácsversenyen

A SIRHA Budapest, nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakiállítás keretein belül, február 6-án került megrendezésre a Közétkeztetési Szakácsverseny 2019-2020 nagyszabású döntője és nyilvános eredményhirdetése. A szakmai zsűri, melynek Miháldy Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) dietetikusa is tagja volt, … Tovább

WHO-kiadványban a HAPPY-hét program

Kategória: Egyéb, Hírek, Oktatás | 0

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben publikált Improving health and learning through better water, sanitation and hygiene in schools című információs csomagja is követendő példaként említi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) HAPPY-hét programját. Az egyedülálló, országos vízfogyasztást népszerűsítő program … Tovább