Járvány alatt is kiválóan teljesítenek az OGYÉI munkatársai

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerésben részesült az OGYÉI-ből többek között az Élelmezés és Táplálkozástudományi Főigazgatóság két munkatársa, Dr. Horacsek Márta, az Élelmiszer- és Kozmetikai Tudományos Főosztály megbízott osztályvezetője és Zentai Andrea, a Táplálkozás-epidemiológiai Főosztály vezetője, a Covid-19 járvány során tanúsított … Tovább

Kitüntetésben részesült Miháldy Kinga, az OGYÉI munkatársa

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

6000-en követték online a 2020. szeptember 10-én megrendezett, prof. dr. Kásler Miklós, miniszter fővédnökségével megvalósuló, Fókuszban a megelőzés, Gyermekek, Fiatalok, Családok Éve 2020-2022 témájú XI. Népegészségügyi Konferenciát. A 76 szakmai szervezet vezetőjének, vezető tanácsadójának évente megrendezett konferenciája hagyományosan a Magyarország … Tovább

Az OGYÉI is a MÁESZ Tudományos Tanácsának alapítói között

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

2020. szeptember 10-én, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett XI. Népegészségügyi Konferencia keretében megalakult a MÁESZ Tudományos Tanácsa. A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja (MÁESZ) 76 szakmai szervezet összefogásával 2010 óta működik. A most alakult szakmai grémium feladata a MÁESZ-program 7 … Tovább

Ingyenes, pontszerző szakmai továbbképzés, „idősek táplálkozása” témában

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egynapos, pontszerző, térítésmentestovábbképzést szervez „Idősek táplálkozása” címmel. A képzés célja a az EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú, „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” című kiemelt projekt keretében lezajlott Népegészségügyi Felmérés 2018, és Biomarker vizsgálat … Tovább

Élelmezésbiztonság és táplálkozás, 2020

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) amerikai irodája és a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet (IFPRI) közös szervezésével, 2020. július 14-én mutatták be az élelmezésbiztonság és táplálkozás globális helyzetét vázoló 2020. évi jelentést (SOFI). A jelentés tartalmazza az éhínség, az élelmezésbiztonság és … Tovább

Az OGYÉI dietetikusainak karanténétrend-javaslatai az Európai Dietetikus Szövetség weboldalán is elérhetők

Kategória: Egyéb, Hírek, Koronavírus | 0

Az Európai Dietetikus Szövetség (EFAD) weboldalán gyűjti az egyes országok szakértői által közreadott, pandémia időszakára vonatkozó, lakosságnak szóló táplálkozási tanácsokat. A gyűjteménybe az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya által összeállított ajánlások is bekerültek, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével való együttműködés keretében. Az … Tovább

Megjelent a legújabb, globális tápláltsági állapotról szóló átfogó jelentés

Kategória: Egyéb, Hírek | 0

A Global Nutrition Report (GNR) a világ első számú független értékelése a globális táplálkozás/tápláltsági állapot helyzetéről, melyet egy nemzetközi, különböző intézményeket képviselő szakértői csoport készít. Az aktuális átfogó jelentésen keresztül a GNR rávilágít az elégtelen tápláltsági állapot okozta terhekre, valamint … Tovább

Táplálkozási tanácsok kórházi kezelést nem igénylő, koronavírussal fertőzött betegek számára

A koronavírussal fertőzöttek csak kis százalékának van szüksége kórházi ellátásra, a többi diagnosztizált beteg otthonában töltheti a felépüléséhez szükséges időt. A leggyakoribb tünetek, amik ilyenkor jelentkeznek: láz, száraz köhögés, légszomj, melyek gyakran izomfájdalommal és étvágycsökkenéssel is társulnak. Egy fertőzés során … Tovább

Tanácsok gluténérzékenyeknek a COVID-19 koronavírus-járvány idején

Kategória: Diéta, Egyéb, Hírek, Koronavírus | 0

Az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának dietetikusai által összeállított tájékoztató tartalmazza a gluténmentes diétában fogyasztható és tiltott élelmiszereket, hasznos tanácsokat ad ahhoz, milyen ételekhez használhatók a gluténmentes gabonák, lisztek, maglisztek, tartalmaz kenyérsütési tippeket is.

Rendszeres testmozgással és magasabb fehérjefogyasztással az időskori esendőség ellen

Az esendőség vagy sérülékenyég (angolul: frailty) egy időskorúakat érintő, fáradtságban, gyengeségben, testtömegvesztésben, lassúságban, valamint mozgási korlátozottságban megnyilvánuló állapot, ami számos kedvezőtlen egészségügyi következménnyel járhat (pl. elesések, kórházba kerülés). Kialakulását egyaránt befolyásolhatja a fizikai aktivitás, az alacsony fehérjebevitel, valamint az emberi … Tovább