Megnövekedett a diétás étrendre szoruló gyerekek száma

Tíz iskolából hétben volt legalább egy olyan gyermek, aki orvos által igazolt betegség miatt diétás étrendre szorult – derül ki a legfrissebb, 2017-es országos iskolai menzakörképből. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői által végzett elemzés szerint az országon … Tovább

Mi bajt okozhat a gyümölcscukor?

A gyümölcscukor (fruktóz) a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ételkészítésénél ugyanolyan íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő belőle. A vércukrot csupán kis mértekben emeli. Sok konyhai alapanyagban fordulhat elő, ilyenek a gyümölcsök, üdítőitalok, lekvárok, dzsemek, diabetikus készítmények, mézek, kukoricaszirup és a zöldségek is.