Ehető rovarok: új élelmiszerek tudományos értékelése

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Megjelent az EFSA tudományos véleménye, amely az első teljes értékelés, az új élelmiszernek minősülő, rovarból származó élelmiszeripari termékek alkalmazásáról. Az értékelés alapján a szárított lisztkukac (a közönséges lisztbogár sárga lárvája) fogyasztása biztonságos a javasolt alkalmazás és felhasználási mennyiségek mellett, azonban … Tovább

Üdítő, energiaital, gyümölcsital – ajánlottak idős korban?

Amit az üdítőkről tudni érdemes A cukrozott üdítőitalok az „üres kalóriák” forrásai: fogyasztásukkal a szervezet nem jut értékes tápanyagokhoz, csak cukrokhoz, melyek mozgásszegény életmód mellett könnyen eredményeznek súlygyarapodást. Az üdítőben lévő cukor hatására ráadásul olyan savtermelő baktériumok szaporodhatnak el a … Tovább

Zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó ajánlás, 60 éves kor felett – 2. rész

Ugrás a bejegyzés 1. részéhez… Minden zöldség és gyümölcs egyforma? Fontos, hogy a táplálkozási ajánlás szempontjából a burgonyát nem számítjuk a zöldségek közé. Burgonyára vonatkozó ajánlás 1-1 adag burgonya tíz nap alatt legfeljebb öt alkalommal kerüljön a tányérra. Készítse héjában … Tovább

Zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó ajánlás, 60 éves kor felett – 1. rész

A zöldségek és gyümölcsök rosttartalmuk miatt különösen értékesek, de gazdagok vízben oldódó vitaminokban, antioxidánsokban és flavonoidokban is, főleg az idényjellegűek. Rendszeres fogyasztásukkal: megelőzheti az éhségérzet kialakulását és az emésztőrendszeri problémákat (például a székrekedést), csökkentheti a túlsúly, elhízás, a szív- és … Tovább

2021: a zöldségek és gyümölcsök nemzetközi éve

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) közgyűlése a 2021-es évet a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évének (International Year of Fruits and Vegetables, IYFV) hirdette ki. Egyrészt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a változatos, egészséges étrend és kiegyensúlyozott életmód részeként … Tovább

Tejre és tejtermékekre vonatkozó ajánlás, 60 éves kor felett – 2. rész

Ugrás a bejegyzés 1. részéhez… Milyen tejet igyon? A tartós tejek, a közhiedelemmel ellentétben semmilyen adalékanyagot, így tartósítószereket sem tartalmaznak. Az, hogy hosszabb ideig, és akár hűtés nélkül is elállnak, pusztán a csomagolási eljárásnak köszönhető. A tartós tejek tápértéke érdemben … Tovább

Tejre és tejtermékekre vonatkozó ajánlás, 60 éves kor felett – 1. rész

A tej és tejtermékek mindennapi fogyasztása azért különösen fontos a 60 év felettiek számára, mert az „izomépítő” állati fehérjéken túl nagyobb mennyiségben tartalmaznak a csontok egészségének fenntartásához hozzájáruló kalciumot, illetve a kalcium beépüléséhez szükséges D-vitamint. A növényi italok (pl. szójaital, … Tovább

Tippek a hüvelyesek okozta puffadás megelőzésére

A zöldségek közül a hüvelyesek (pl. szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója) kiemelkedő energia- és fehérjetartalmuk révén is értékes összetevői lehetnek az étrendnek. Változatos formában fogyaszthatók, főzelékként, levesként, krémként, salátaként is. Ugyanakkor sokan kerülik őket, mert gyakran idéznek elő fokozott gázképződést. A … Tovább