Mi a cöliákia?
A cöliákia (gluténérzékenység) egy egész szervezetet érintő autoimmun megbetegedés, amely fő következménye a vékonybélben található bolyhok pusztulása.
A cöliákia (gluténérzékenység) egy egész szervezetet érintő autoimmun megbetegedés, amely fő következménye a vékonybélben található bolyhok pusztulása.
Visszatérő vendége a Duna tv Család-barát című műsorának Miháldy Kinga, az OGYÉI dietetikusa, aki legutóbb „szívbarát” menüt készített a stábnak, miközben – szokásához híven – számos praktikus táplálkozási tanáccsal látta el a nézőket. A teljes adás itt visszanézhető. A műsorban … Tovább
A laktózérzékenység kialakulása, típusai és leggyakoribb tünetei. Részlet az OGYÉI Diétás étkezés c. kiadványából.
A cukorbetegség kialakulása, típusai kezelése és tünetei röviden. Részlet az OGYÉI Diétás étkezés című kiadványából.
A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása sokaknál jellemzően egész évben probléma. A napi munka és rohanás közben egyszerűen elfelejtünk inni. Nyáron, a kánikula megérkezésével azonban erre még inkább oda kell figyelnünk.
A megfelelő D-vitamin-ellátottág minden korosztályban fontos az egészség megőrzése szempontjából. Hazánkban, télen és tavasszal jellemző a D-vitamin-hiány, de csecsemők esetében a pótlásra egész évben szükség lehet.
A sütőtököt nem csak finom édeskés íze miatt szeretjük, hanem azért is mert nagyszerű karotin- és vitamin forrás. Tartalmaz folsavat, C-, A-, B1-, B2-, B6- és E- vitamint is, ráadásul ásványi anyagok – kálium, kálcium, foszfor, vas, réz, mangán – … Tovább
Itt a Halloween, jön a házibuli időszak. Persze jó lenne, ha cukros muffinok, csokik és nyalókák helyett ilyenkor is valami egészséges kerülne az asztalra. A következőkben néhány ötletes tippet adunk ehhez. Szülőként jó időszak ez arra, hogy valami új alapanyagot … Tovább
A túlsúllyal már az első plusz kilók megjelenésekor foglalkozni kell, a hatékony fellépéshez pedig nélkülözhetetlen az egész család együttműködése – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Nem a kalóriák számolgatásában van a siker kulcsa, hanem a feldolgozott, ízfokozókkal dúsított élelmiszerek visszaszorításában!
Az amerikai Tudományos Akadémia lapja közölte egy vizsgálatot, mely szerint a sóvárgás tudatállapotában még azok az emberek is engednek a kísértésnek, akik számára egyébként fontos az egészséges táplálkozás. Mint kiderült: ilyen állapotunkban a sóvárgott étel nagyobb adagjáért aránytalanul többet vagyunk … Tovább