Kis gasztropszichológia
Miért érez finomnak egy ételt az egyik ember, és miért nem egy másik? Honnan erednek az ízlésbéli különbségek? Ezek a gasztropszichológia alapkérdései.
Miért érez finomnak egy ételt az egyik ember, és miért nem egy másik? Honnan erednek az ízlésbéli különbségek? Ezek a gasztropszichológia alapkérdései.
Marketingszempontból is komoly jelentősége van az eladni kívánt ételnek, élelmiszernek és a hozzá társított érzelmeknek, benyomásoknak – állítja a „Szeretet íze” címmel megjelent elemző cikkében dr. Forgács Attila, Bonnyay Boglárka.
A gondosan megtervezett nyaralást már egy enyhébb ételmérgezés is megkeserítheti, de ha nem vagyunk elég elővigyázatosak (különösen egzotikus nyaralások alkalmával), annak súlyosab következménye is lehet. Az alábbi tanácsok betartásával a gyomorrontás nagyobb eséllyel kerülhető el. Mosd meg gyakran a kezed … Tovább
Végre itt a nyár, beköszöntött a jó idő, vége az iskolának. Szülőként törhetjük a fejünket: mit csomagoljunk az uzsonnástáskába, ha kirándulni vagy táborba megy a gyerekünk? Tippek, ötletek a nyári uzsonnához!
„Ki ne szeretne bele egy maga által gondozott petrezselyembe?” Sztárséf egy közétkeztetést népszerűsítő kampányban – talán első hallásra ellentmondásosnak tűnhet, de nem lehetetlen! Lázár Chef főzőműsorokban és a washingtoni magyar nagykövetség konyhafőnökeként lett ismert, vacsoraestjeiről és főzőbemutatóiról az amerikai sajtó … Tovább
A nyári hónapokban még jobban oda kell figyelnünk saját magunk és gyermekeink folyadékpótlására. A kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében, ne várd meg, amíg szomjas leszel! Már a nyelv, száj kellemetlen kiszáradása előtt igyál valamilyen folyadékot! Szakértőink összeállítottak egy … Tovább
Az emberi szervezet 60-70%-a víz, amely mennyiség nélkülözhetetlen az egészséges életfunkciók fenntartásához, ezért folyamatosan gondoskodni kell a vízháztartás egyensúlyának biztosításáról. Elégtelen folyadékpótlás esetén a vízháztartás egyensúlya megbomlik, amely kiszáradáshoz vezethet. Már 2%-os folyadékveszteség esetén is csökken a fizikai és a … Tovább
A méz elsődlegesen különféle cukrokból, túlnyomórészt fruktózból és glukózból, valamint egyéb anyagokból (szerves savak, enzimek és a begyűjtött mézben lévő szilárd részecskék) áll. A méz színe a csaknem színtelentől a sötétbarnáig terjed. A méz állaga folyékony, sűrűn folyó vagy részben, … Tovább
A halételek fogyasztása kiválóan beilleszthető az egészséges táplálkozásba, kedvező tápanyag összetételük hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ahhoz azonban, hogy kedveljük a halételeket, jelentős mértékben hozzájárul, ha ismerjük az ehető halfajok széles körét. A halakat több szempont szerint is csoportosíthatjuk, például: származási … Tovább
A tej élet, erő, egészség. A tej egy sok úton hasznosuló élelmiszer.