Videóüzenetekkel népszerűsíti a vízfogyasztást az OGYÉI

Az OGYÉI, 2020-as Aqua Challenge kampánya keretében nem csak a közösségi médiában megosztott praktikákkal és triviákkal, hanem videóüzenetekkel is felhívta a figyelmet a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztásának egészségmegőrző és -javító hatására. Feigl Edit, az OGYÉI Élelmezés- és Táplálkozástudományi … Tovább

Tippek a vízbevitel növeléséhez, 2. rész

Az OGYÉI dietetikusai – többek között – az alábbi praktikus tanácsokkal és motiváló üzenetekkel támogatták a 2020. októberében zajló Aqua Challenge résztvevőit. További praktikák cikkünk 1. részében, itt. Kövesd te is ezeket a tanácsokat, ha szeretnél több vizet és kevesebb … Tovább

Tippek a vízbevitel növeléséhez, 1. rész

2020. október 1-30. között hirdette meg az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az országos első „vízivás kihívását”, az Aqua Challenge-t. A kihíváshoz csatlakozók arra vállalkoztak, hogy naponta 2-2,5 liter folyadékot fogyasztanak és szomjoltóként vizet isznak. Az egészségesebb folyadékbeviteli szokások kialakításában … Tovább

A folyadékpótlás speciális szempontjai, idős korban

Egy 60 év felettinek jellemzően ugyanúgy napi 2-2,5 liter folyadékot kell italokkal és ételekkel elfogyasztania, mint egy fiatalabb felnőttnek, de sokkal tudatosabban, szigorúbban kell tartania magát ehhez a szabályhoz. A kor előrehaladtával ugyanis nő a kiszáradás kockázata, ami az általános … Tovább

Praktikák a folyadékbevitel növelésére, idős korban

Ahogy öregszünk, úgy csökken testünk víztartalma és fokozódik a kiszáradás veszélye. Idősebb korban mindamellett – többek között a kevesebb fizikai aktivitás következtében – ritkábban alakul ki szomjúságérzet, ezért még fontosabb a rendszeres és egyenletes folyadékpótlás! A kiszáradás, másnéven a dehidratáció … Tovább

Koronavírus és vízfogyasztás

A koronavírus-fertőzés során tartósan fennálló láz (esetleg hasmenés, hányás) esetén szervezetünk extra folyadékot veszít, ezért ilyenkor a kiszáradás veszélye is nagyobb, valamint a betegségből való felépülés is elhúzódhat. Tudtad? 39℃-os láz esetén például izzadással akár 9 dl folyadékot is veszíthetünk … Tovább

Táplálkozási tanácsok kórházi kezelést nem igénylő, koronavírussal fertőzött betegek számára

A koronavírussal fertőzöttek csak kis százalékának van szüksége kórházi ellátásra, a többi diagnosztizált beteg otthonában töltheti a felépüléséhez szükséges időt. A leggyakoribb tünetek, amik ilyenkor jelentkeznek: láz, száraz köhögés, légszomj, melyek gyakran izomfájdalommal és étvágycsökkenéssel is társulnak. Egy fertőzés során … Tovább

Rendszeres testmozgással és magasabb fehérjefogyasztással az időskori esendőség ellen

Az esendőség vagy sérülékenyég (angolul: frailty) egy időskorúakat érintő, fáradtságban, gyengeségben, testtömegvesztésben, lassúságban, valamint mozgási korlátozottságban megnyilvánuló állapot, ami számos kedvezőtlen egészségügyi következménnyel járhat (pl. elesések, kórházba kerülés). Kialakulását egyaránt befolyásolhatja a fizikai aktivitás, az alacsony fehérjebevitel, valamint az emberi … Tovább

Táplálkozási tanácsokkal segítik a lakosságot az OGYÉI dietetikusai, a járvány idején

Hogyan kerüld el a hízást, ha több időt töltesz otthon, mint általában? Milyen tápanyagokra van szüksége a szervezetnek és mely élelmiszereket érdemes kerülni ilyenkor? Hogy tervezd meg a család étrendjét? Sokakat foglalkoztató kérdésekre adnak választ az OGYÉI Táplálkozás-Epidemiológiai Főosztályának dietetikusai, … Tovább

Állatgyógyászati szermaradékok állatokban és élelmiszerekben: a biztonsági értékek betartása továbbra is magas szintű

Kategória: Egyéb, Hírek, Táplálkozás | 0

A betegségek megelőzése vagy gyógyítása érdekében használt állatgyógyászati szerek maradékai jelen lehetnek a kezelt állatokból származó élelmiszerekben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) – 2018-ban gyűjtött adatok alapján készült – legfrissebb jelentése szerint az állatokban és az állati eredetű élelmiszerekben jelenlévő … Tovább