Forradalmasíthatja a gyermekkori elhízás megfékezésének módját az európai Best-ReMaP projekt

3 gyermekből 1 túlsúlyos vagy elhízott – erre a sürgető problémára keres megoldásokat a 24 európai ország – köztük Magyarország – részvételével zajló hároméves Best-ReMaP projekt (Joint Action on Implementation of Validated Best Practices in Nutrition – Együttes fellépés a … Tovább

A fenntarthatóság a témája a 9. alkalommal meghirdetésre kerülő Közétkeztetési Szakácsversenynek

Március 30-ig jelezhetik nevezési szándékukat azok a közétkeztetésben dolgozó csapatok, melyek szívesen megmérettetnék magukat a KÖSZ 2023-2024 szakácsversenyen. A versenyen a 4 fős csapatoknak idén egy 3 fogásos húsmentes, felnőtt menüt kell elkészíteni, 4 óra alatt, nettó 850 Ft/ fő … Tovább

Segédletet készített az OGYÉI az iskolai büfék árukínálatának kialakításához

Egy tanuló napi energiabevitelének jelentős részét az iskolában fogyasztott élelmiszerek adhatják, így az egészséges táplálkozási szokások kialakításában az iskolának nagy szerepe van. Amellett, hogy a tanórákon a gyermekek elsajátítják az egészséges táplálkozás elméleti alapjait, a közétkeztetés keretében az életkoruknak és … Tovább

„A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága” – sor került a közétkeztetési munkacsoport tizennegyedik ülésére

2022. november 18-án, immár tizennegyedik alkalommal, eredményesen lezajlott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya és a közétkeztetési munkacsoportot koordináló bizottsága által szervezett közétkeztetési munkacsoport online megbeszélése. Jelen alkalommal a rendezvény résztvevői megismerhették a 2022. június 21-22-én lezajlott, … Tovább

Az élelmezésvezőknek is segítséget nyújthat az OGYÉI kézikönyve

Megkönnyíti a népegészségügyi felügyelők munkáját az a minősítő rendszer, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának munkatársai dolgoztak ki, a közétkeztetési rendeletnek való megfelelés vizsgálatára. A kapcsolódó felhasználói kézikönyv ráadásul az élelmezésvezetők számára is segítséget nyújt a … Tovább

Bölcsődei étkeztetés – kiemelt részvételi arány mellett került sor a közétkeztetési munkacsoport tizedik ülésére

2022. május 12-én, megközelítően 250 résztvevő jelenlétében sikeresen lezajlott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya által koordinált közétkeztetési munkacsoport tizedik online ülése. Jelen hiánypótló alkalom – kiemelten az élelmezésben dolgozó szakembereket megszólítva – elősorban a bölcsődei étkeztetés … Tovább

Nehéz dolga volt a zsűrinek az idei Közétkeztetési Szakácsversenyen

2022. március 23-án, a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás keretében rendezte meg a KÖZSZÖV a Közétkeztetők Szakácsversenyének (KÖSZ) döntőjét. A döntőbe jutott 12 csapatból, rendkívül szoros verseny mellett végül a Hungast, Pécs került ki győztesen. A közétkeztetésben részt … Tovább

A közétkeztetési munkacsoport következő alkalmának témája: REL és helyi termékek a közétkeztetésben

Az OGYÉI Táplálkozás-epidemiológiai Főosztálya 2020 őszétől kezdődően az élelmezésben dolgozó élelmezésvezetőknek, dietetikusoknak, szakácsoknak és további érdeklődő szakembereknek közétkeztetési szakmai munkacsoportok felállításának előkészületeit kezdte meg. A munkacsoportos megbeszélések a hatóságok (NÉBIH, NNK) és a szakmai szervezetek (ÉLOSZ, KÖZSZÖV, MDOSZ, VIMOSZ) közreműködésével, meghatározott tematika mentén, havonta, online … Tovább

Az élelmiszermaradék és -hulladék témaköre – sor került a közétkeztetési munkacsoport 8. ülésére

2022. március 10-én sikeresen lezajlott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Táplálkozás-epidemiológiai Főosztályának szervezésében a közétkeztetési munkacsoport nyolcadik online ülése. A közétkeztetésben dolgozó szakembereket, így élelmezésvezetőket, dietetikusokat, szakácsokat, valamint a további érdeklődő szakembereket is megszólítva, jelen alkalom az élelmiszermaradék … Tovább