A tehén a legjobb csontkovács
A tej élet, erő, egészség. A tej egy sok úton hasznosuló élelmiszer.
A tej élet, erő, egészség. A tej egy sok úton hasznosuló élelmiszer.
A magyar konyha hagyományos alapanyaga a sertészsír, s kedvelt technológiája a bő zsírban sütés és a rántással sűrítés. Ezek a technikák nem csak az elhízáshoz járulhatnak hozzá, hanem – sertészsírt használva – a koleszterin- és telített zsírsavbevitelt is nagymértékben emelik.
Arra is kötelezi a menzarendelet a közétkeztetőket, hogy megfelelően tájékoztassák a gyermekeket, a pedagógusokat és a szülőket is a heti étrendről.
Ha nincsen elég ötleted, mit fogyassz tízóraira, uzsonnára, ezeket a recepteket érdemes kipróbálnod!
A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt javasolják a legalább heti egy-kétszeri halfogyasztást.
A tejcukor-érzékenység vagy más néven laktózintolerancia a leggyakoribb ételintolerancia, az európai lakosság körülbelül 10-30%-át érinti.
A tejcukor-érzékenység vagy más néven laktózintolerancia a leggyakoribb ételintolerancia, az európai lakosság körülbelül 10-30%-át érinti.
A tehéntej Magyarországon az egyik leggyakrabban allergiát kiváltó élelmiszer. Elhagyása az étrendből nagy odafigyelést igényel, hiszen gyakran használt és kitűnő fehérje-, kalcium-, D-vitamin-, és B-vitamin-forrás.
A gyümölcscukor (fruktóz) a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ételkészítésénél ugyanolyan íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő belőle. A vércukrot csupán kis mértekben emeli. Sok konyhai alapanyagban fordulhat elő, ilyenek a gyümölcsök, üdítőitalok, lekvárok, dzsemek, diabetikus készítmények, mézek, kukoricaszirup és a zöldségek is.
Már biztos hallottál Te is a lisztérzékenységről, más néven gluténérzékenységről vagy cöliákiáról, hiszen manapság egyre többekről derül ki, hogy ettől szenvednek. E betegségben egy fehérje megzavarja a táplálékfelszívódást, s ez okozza a kellemetlen tüneteket.