A tehén a legjobb csontkovács
A tej élet, erő, egészség. A tej egy sok úton hasznosuló élelmiszer.
A tej élet, erő, egészség. A tej egy sok úton hasznosuló élelmiszer.
A magyar konyha hagyományos alapanyaga a sertészsír, s kedvelt technológiája a bő zsírban sütés és a rántással sűrítés. Ezek a technikák nem csak az elhízáshoz járulhatnak hozzá, hanem – sertészsírt használva – a koleszterin- és telített zsírsavbevitelt is nagymértékben emelik.
Ha nincsen elég ötleted, mit fogyassz tízóraira, uzsonnára, ezeket a recepteket érdemes kipróbálnod!
A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt javasolják a legalább heti egy-kétszeri halfogyasztást.
A tejcukor-érzékenység vagy más néven laktózintolerancia a leggyakoribb ételintolerancia, az európai lakosság körülbelül 10-30%-át érinti.
A tejcukor-érzékenység vagy más néven laktózintolerancia a leggyakoribb ételintolerancia, az európai lakosság körülbelül 10-30%-át érinti.
A tehéntej Magyarországon az egyik leggyakrabban allergiát kiváltó élelmiszer. Elhagyása az étrendből nagy odafigyelést igényel, hiszen gyakran használt és kitűnő fehérje-, kalcium-, D-vitamin-, és B-vitamin-forrás.
A gyümölcscukor (fruktóz) a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ételkészítésénél ugyanolyan íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő belőle. A vércukrot csupán kis mértekben emeli. Sok konyhai alapanyagban fordulhat elő, ilyenek a gyümölcsök, üdítőitalok, lekvárok, dzsemek, diabetikus készítmények, mézek, kukoricaszirup és a zöldségek is.
A lisztérzékenység (gluténérzékenység vagy cöliákia) egy genetikailag meghatározott, öröklődő kórkép. A problémát egy a gabonafélékben megtalálható fehérje, a glutén okozza, mely a vékonybél nyálkahártyáját roncsolja. Ez megzavarja a tápanyagok felszívódását, ami a későbbiekben különféle tüneteket és panaszokat okoz.
Sokak számára a karácsony a nagy ebédek és vacsorák, az egész napos sütés-főzés ideje. A családi és baráti összejöveteleken, a bőséges étel- és italválaszték láttán hajlamosak vagyunk a szokásosnál többet enni, ami hamar emésztési panaszokhoz, hosszabb távon pedig elhízáshoz vezethet. De valóban így kell lennie?